Když se řekne retro
Retro obecně označuje minulé období. V užším smyslu se jím však rozumí zcela konkrétní období, a to šedesátá (někdy i padesátá či sedmdesátá) léta minulého století. Poslední dobou se toto označení používá především v tomto užším pojetí.

Není se čemu divit. Vždyť proslulá šedesátá léta vnesla revoluci i do světa bydlení. Interiéry se naplnily veselými barvami a začaly se pyšnit nápadnými dekorativními předměty. Na stěnách, stejně jako na textilních doplňcích, se začaly objevovat květinové motivy a geometrické tvary. Nábytek nabyl oblejších tvarů a vynálezy, jako je například televizor, se začaly stávat běžnou součástí vybavení domácnosti. 

Retro styl, který se nosí dnes, však našel svou inspiraci v době, která skončila již před staletími – v renesanci, baroku a ještě okázalejším rokoku. Soudobé paletě barev tehdy dominovala královská červená, doprovázená okázalou kombinací stříbrné a zlaté.

Vkusné oživení 
Zařídit si bydlení v retro stylu zdaleka neznamená přísné lpění na jednotném designu ve stylu některého z uplynulých desetiletí. Na suchou čistě dokumentární inscenaci prostředí, v němž nenajdete nic jiného než to, co tam skutečně historicky patří, proto rovnou zapomeňte. Současným trendem se naopak stalo kombinování moderního zařízení s retro prvky s jediným cílem, kterým je vkusně a nenásilně oživit interiér. 

To jde nejlépe v kuchyni. Zde totiž k vytvoření žádoucí atmosféry postačí pouze několik doplňků, například v podobě starého mlýnku na kávu, kuchyňské váhy, plechové reklamní tabulky s nápisem Coca-cola, či barevného ubrusu, utěrek atp. Vděčné textilní doplňky můžete samozřejmě využít také v místnosti obývacího pokoje, nebo koupelny. Velmi oblíbeným prvkem ve stylu retro jsou umělé koberce a kožešiny imitující živá zvířata, většinou kočkovité šelmy, zebry a další. Jistě Vám neuniklo, že tyto motivy se letos nosí i na oblečení – ideálně v kombinaci s pestrými barvami. 

A co dál?
Čím dále můžete oživit prostředí Vašeho domova volajícího po přirozené designové proměně? Když se na chvilku vrátíme zpátky do kuchyně, nesmíme zapomenout na barevné spotřebiče v retro designu, které každé kuchyni dodají velmi veselého a kreativního ducha. Retro spotřebič si však můžete pořídit i do koupelny. Jak by se Vám líbila taková červená pračka s bílými čtverci a puntíky? Pokud svou intimní místnost doplníte ještě retro vanou a vyberete stylový závěs dekorovaný pestrobarevnými geometrickými tvary, nebo významnou osobností, která v té době žila, Vaše retro koupelna bude naprosto neodolatelná. A zastavme se ještě v obývacím pokoji. Ten můžete „zretrovat“ potažením sedacího nábytku a třeba starým rádiem či gramofonem. A neslušel by některé ze stěn dobový plakát? Jak jsme naznačili výše, nemusíte se omezovat pouze na minulé století. Kouzlo své reprezentativní jinak moderní místnosti můžete umocnit neobarokní židlí s rudým čalouněním.

Proměna pro každého 
Retro proměna má hned dvě velké výhody. Tou první je její cena. Pořízení textilních doplňků a jednoho či dvou dobových předmětů neznamená žádnou velkou investici. Druhá výhoda spočívá v dostupnosti, nebo lépe dosažitelnosti, retro nebo pseudo-retro prvků. Není totiž žádný problém, je sehnat. Koupíte je jak v bazarech, tak v obchodech, které se specializují na prodej toho nejmodernějšího vybavení. Jak by také ne, když je retro trendy! Připadá Vám oživení Vašeho bydlení pomocí retro stylu jako dobrý nápad? Tak jej uskutečněte! Neváhejte vnést do interiéru Vašeho domova atmosféru třeba právě oněch pohodových 60. let.

Náš tip: Rolety