Hyposvět kolem nás
Pojmy hypotéka a hypoteční se to kolem nás jen hemží. Hypoteční úvěr si vzal a také ho kdekdo splácí. Když se však rozhodnete řešit svou současnou bytovou situaci tímto způsobem, co máte přesně udělat? Jakého si máte vybrat poradce? A do jaké zajít banky? Prvním a nejjednodušším krokem je, obrátit se na svého osobního bankéře a informovat se o možnostech, které Vaše domácí banka poskytuje. (Tuto nabídku pak ještě doporučujeme porovnat s nabídkou konkurenčních bank.) Při shromažďování cenných poznatků nevynechejte ani tiskoviny a internet. Jistá nevýhoda těchto zdrojů však spočívá ve značné nepřehlednosti. Média člověka zahltí spoustou informací, takže nabude dojmu, že vyřízení hypotečního úvěru je velmi složitá a zdlouhavá záležitost, kvůli které se navíc musí několikrát do banky. 

Internet Vám pomůže 
Pokud ale jako žadatelé o úvěr využijete například nové stránky Hypoteční banky, můžete ušetřit spoustu času. Přímo na webu si totiž zvolíte účel úvěru (zda se jedná o nákup či stavbu nemovitosti, o rekonstrukci, či refinancování). Poté si ve stručném a jasném přehledu přečtete, jaký druh hypotéky si můžete vzít, a jaké musíte splňovat podmínky. Nechybí zde ani seznam dokumentů potřebných k vyřízení žádosti, ani výčet služeb, které s úvěrem souvisí. Na stránkách rovněž najdete kalkulačku, která Vám pomůže s výpočtem. On-line si zde můžete sjednat schůzku s hypotečním specialistou, a to odesláním vyplněného dotazníku. K tomu, abyste mohli využít těchto služeb, nemusíte být stávajícím klientem banky. 

Speciální bankovní produkty 
Podle průzkumů se věk průměrného žadatele o hypoteční úvěr pohybuje kolem 27. Většinou se jedná o bezdětné lidi s čistým měsíčním příjmem do dvaceti tisíc korun, kteří potřebují vyřešit otázku svého bydlení, a to včetně interiérového vybavení. Také v České republice proto začaly postupně vznikat speciální produkty určené právě těmto klientům. Význačným rysem „úvěrů pro mladé“ je delší doba splatnosti. Protože tyto produkty umožňují splácet půjčené prostředky po delší dobu v nižších splátkách, mohou si mladí lidé dovolit splácet svůj dluh, a zároveň vybavovat domov zařizovacími předměty, zejména nábytkem. Přestože se zpravidla jedná o velmi dlouhé období splácení úvěru, které může trvat až třicet let, banky tento typ produktů ochotně poskytují. 

Hypotéka pro mladé
Nejsou to pouze bankovní instituce, kdo je ochoten pomáhat mladým lidem při řešení bytové problematiky. Dalším pomocníkem je zde stát. Pokud patříte do skupiny lidí do 36 let věku (případně žijete s takto mladým manželkou či manželem), nebo samostatných osob, které v roce podání žádosti nedosáhnou 36 let, a které trvale pečují nejméně o jedno (i osvojené) nezletilé dítě, máte možnost využít hypotéku pro mladé. 

Tento nástroj kombinuje státem poskytovaný úvěr od Státního fondu rozvoje bydlení (dále jen fond) podle NV č. 616/2004 Sb. ve výši až 300 000 Kč a hypoteční úvěr od Hypoteční banky. Mezi hlavní výhody patří urychlení vyřízení hypotéky (před žádostí o hypotéku nemusíte čekat na přidělení státního úvěru) a snížení měsíčního zatížení právě díky kombinaci s nízko úročeným úvěrem od fondu. Účelem hypotečního úvěru jsou přesně definované způsoby řešení bytové otázky. Úvěr od SFRB nelze použít ke splacení části hypotečního úvěru ani jiných úvěrů. Při žádosti o půjčku nesmíte vlastnit byt, bytový či rodinný dům, ani být nájemcem družstevního bytu, nebo příjemcem úvěru od SFRB podle NV č. 97/2002 Sb. Kombinace s ostatními státními podporami však není vyloučena.

Foto: Samphoto