Když úklid nestačí

Přestože chcete mít domov jako klícku a zejména v kuchyni denně uklízíte a pečlivě uskladňujete vaše potraviny, nejednou se vám stane, že ve vašem srdci domova potkáte nějakou malou, byť velmi nemilou návštěvu. A otázka zní, jak se jí co nejrychleji, a pokud možno na co nejdelší dobu, zbavit. Poradíme vám, jak se celkem ekologickým a vašemu zdraví neškodným způsobem zbavit těch nejběžnějších škůdců.

 

Smutnice útočí!

Než se budeme věnovat škůdcům, kteří útočí na vaše potraviny ve spíži, prozradíme vám, že také vaše bylinky, které si pěstujete v kuchyni na okně, abyste jimi mohli dochutit a ozdobit své jídlo, petrželka, bazalka, nebo pažitka, mohou být v ohrožení. A nejen bylinky, ale i některé okrasné pokojové rostliny, které zkrášlují interiér vaší kuchyně. Toto ohrožení představují smutnice, malé mušky, které si v jejich listech najdou svůj domov a neustále nad těmito bylinkami létají a obtěžují vás. Jak na ně? Vzhledem k tomu, že jim vyhovuje spíše vlhké prostředí, je dobré, bylinky příliš nezalévat. To však nestačí. V teplých měsících můžete tyto květináče dát z druhé strany okna nebo třeba na terasu. Když je venku chladno, kupte si v květinářství žluté lepové pásky, na které se tyto mušky spolehlivě nalepí.

 

Nájemníci ze spíže

Valná většina škůdců má tu drzost, že se vám nastěhuje rovnou do spíže. Třeba takoví moli, velmi oškliví a zdálo by se, že neškodní motýli. To by ale jejich samičky nesměly klást stovky vajíček, z nichž se líhnou housenky. Ve spíži můžete potkat tři druhy molů. Mola skladištního, mola moučného a datlového. Každý druh se živí něčím jiným.

Housenky mola skladištního si rády pochutnají na výrobcích z kakaa, ořeších, olejninách a na sušeném ovoci. Mol datlový s chutí napadá výrobky z kakaa a obilniny. Bílé nebo nazelenalé housenky mola moučného nejsou vůbec vybíravé, zajímá je většina potravin, které opředou svými vlákny tak, že vypadají jako špinavé.

Nebezpečí hrozí také vašim ubrusům a utěrkám. Na tkaninách si totiž rády pochutnají housenky mola šatního.

A jak na ně? Protože se pohybujeme v kuchyni, vyvarujeme se radikálních chemických řešení a zavěsíme do spíže kytičku levandule. Moli jsou na její vůni, z jejich pohledu pach, vyloženě alergičtí.

Také mravenci rádi žijí ve spíži. Obvykle není těžké, se jich zbavit, a to použitím spreje proti lezoucímu hmyzu. Bohužel, pokud jde o spíž, není použití tohoto zdraví škodlivého spreje zrovna ten nejlepší nápad. Zkuste proto něco ekologičtějšího a namažte spodní police ve vaší spíži zubní pastou s fluorem. Mravenci ji totiž nesnášejí.

A samozřejmě, že nesmíme zapomenout na zapáchající brouky potemníky, které si sice rybáři a chovatelé ptáků záměrně pěstují pro jejich tučné červy, ve vlastní spíži by je však také neradi potkali.(Chovatelé si však pěstují potemníka moučného, kdežto spížový škůdce se nazývá potemník skladištní nebo ničivý.) Na těchto broucích si také pochutnává pan Eduard Kremlička. Možná si vzpomínáte, jak jednoho před několika lety snědl v televizi.

V případě potemníka však žádný babský recept příliš nepomůže, a proto je nutné, postupovat radikálně. A to znamená, kompletně vyklidit celou spíž, nebo všechny vestavěné skříňky s potravinami, a vystříkat tento prostor sprejem proti škůdcům.

 

Rada na závěr

Pokud nechcete dát škůdcům šanci, doporučujeme vám, držet se dvou zásad: Zásada číslo jedna zní: žádné velké zásoby. V dnešní době, kdy je v obchodech s dlouhou otvírací dostatek jídla, není nutné, dělat si příliš velké zásoby, a to ni na zimu, zejména pokud jde o tzv. rizikové potraviny, jako je například mouka. Tu škůdci milují, je pro ně velmi snadno přístupná, zejména pokud ji necháte v papírovém sáčku, tedy v originálním balení, v němž jste ji v obchodě zakoupili.


Druhá zásada se týká správného skladování potravin. Používejte buď skleněné, nebo plastové dózy, aby se k vašim potravinám škůdci nedostali. Ušetříte si tak spoustu práce, ale i času a prostředků.



Text: Markéta Veselá

Foto: www.flickr.com