Lokalita vždy rozhoduje o ceně. Čím atraktivnější je, tím dražší bude nemovitost. Vzít si hypotéku na vysněné bydlení je tak často jedinou možností, jak bydlet spokojeně ve vlastním. Proto je důležité, abyste si ujasnili, jaké jsou vaše finanční možnosti. Není třeba obíhat banky ani dělat zdlouhavé rešerše. Pro začátek vám pomůže hypoteční kalkulačka. Zjistíte tak, jestli je lepší si vzít hypotéku pro mladé nebo tu amerického typu.

Rozvoj a doprava

Jsou obce, města i městské části, kde se zastavil čas. A pak jsou takové, které se neustále rozvíjí. Rostou zde nové školky, nechybí tu lékaři, obchody, bistra a občanská vybavenost je na vysoké úrovni. Nezáleží tak, jestli žijete v hlavním městě nebo jestli dáváte přednost menší obci. Důležité je, aby se místo neustále rozvíjelo a byla zde výborná dopravní dostupnost. Prostudujte si stránky městského úřadu, zjistěte, jaké má město investiční plány, a podívejte se, zda roste počet obyvatel.

Dejte na emoce

Některá místa mají jedinečnou atmosféru, své vlastní genius loci, které se vám dostane hned pod kůži. Dejte proto na chvilku racionalitu stranou a zamyslete se nad tím, jak si tu připadáte. Čím lépe se v okolí domova cítite, tím kvalitnější váš život bude. Prohlédněte si i vzdálenější okolí nemovitosti. Je blízko park? Je okolí bezpečné? Není zde příliš rušných ulic a barů?

Koukněte se na data

Index kvality života vám může v mnohém napovědět. Projekt s názvem Obce v datech každý rok porovnává veřejně dostupná data všech českých obcí. Sleduje celkem 29 parametrů, které vyjadřují úroveň prostředí, jako je například dostupnost zdravotní péče nebo vztahy mezi lidmi. Mezi většími městy pravidelně boduje Praha, Brno a jejich okolí. Z menších obcí jsou to třeba Říčany, Hustopeče nebo Černošice.