Při výběru dekoru koupelny je třeba uvážit mnoho věcí. Jaké je v koupelně světlo? Pokud má koupelna jen umělé osvětlení, je třeba ji pomocí obkladů i malby trošku prosvětlit. Velmi také záleží na prostotu, který koupelně náleží. On velký prostor nám dává mnohem více možností, jak realizovat své nápady a designové představy. Rozhodně lze větší prostor využít k experimentům s poněkud odvážnějšími barvami .

Oproti tomu malý prostor nám zase tolik možností nedává.

Ale právě díky vhodně zvoleným barvám lze i malou místnost opticky zvětšit.

Pokud se nebojíte sytých barev, můžete svoji koupelnu vytvořit přesně podle poslední módy. V kurzu je černobílá kombinace, tzv. „black&white"., vínově rudá, antracitová a čokoládová. Nově se opět prosazují nejen zmíněné barvy, ale také motivy květin. Pokud nejste zastánci sytých barev je pro vás ideální hit letošního roku, jako jsou barvy lososová nebo pastelová broskvová. Tyto hřejivé a romantické barvy letos vévodí, spolu s doplňky ve zlaté a bílé barvě.

Celkový dojem koupelny netvoří jen obklad a malba. Je samozřejmé, že je třeba pečlivě dbát i na výběr keramiky a ostatních doplňků.

Začněte u umyvadla a vany či sprchového koutu. I ty by měly ladit s celkovým rázem koupelny. Strohé nebo velmi výrazné barevné ladění zjemní oblé tvary sanity a naopak odvážné a barevně syté pojetí zmírníte, pokud zvolíte jemnější tvary ostatních předmětů. Pečlivou pozornost věnujte také dalším doplňkům. Například ručníky a osušky jsou výrazným prvkem každé koupelny a proto by ji měly barevně doplnit. Pokud jste poněkud usedlejší povahy a koupelnu pojmete v decentním tónu, právě ručníky ji mohou osvěžit svou výraznou barvou. Proto se nebojte hrát si s barvami koupelnových doplňků. Výsledný efekt vás totiž může velmi mile překvapit.

Při výběru drobných doplňků, jakými jsou různé háčky, stojánky a zásobníky, máte více možností. Můžete zvolit keramiku, sklo a jejich matný či lesklý kov, stejně jako i plast. Materiál i tvar by měl být vždy barevně sjednocen. Pokud máte koupelnu barevně sytou, volte již jemnější doplňky. Při použití ostrých tvarů a barev by koupelna působila nesourodě a přeplácaně. Vězte, že méně může někdy opravdu znamenat více. Naopak, jestliže je koupelna v jemných pastelových barvách, rozšoupněte se a nebojte se výrazných a křiklavých doplňků, kterými oživíte i méně nápadnou místnost.

Pro milovníky extravagancí přichází do našich domovů novinka přejatá ze zahraničí, kdy jsou koupelny odděleny od místností v bytě třeba jen mléčným sklem. V koupelně je díky tomu mnohem více světla a tak ji můžete oživit i živými rostlinami.

Zvolené barvy a použité materiály i doplňky by měly být pro obyvatele co nejpříjemnější, aby ráno pomohly k probuzení do nového dne a večer k uklidnění a odpočinutí. Přiznejme si, že ten správný vstup do nového dne je důležitým krokem pro každého z nás.

Foto: Sanitec