Zaručíme volnost v situacích, ve kterých si chce každý zachovat intimitu. 


Obecné požadavky na hygienická zařízení pro tělesně postižené stanoví vyhláška. Nejmenší rozměr WC u novostaveb je 160 x 180 centimetrů, u změn dokončených staveb 140 x 140 centimetrů. V prostoru WC musí být umyvadlo, dveře minimální šířky 80 cm otevírané směrem ven z toalety a z vnitřní strany vodorovné madlo. Všechny ovládací prvky musí být ve výšce 60 až 120 centimetrů. Volnému pohybu nesmí bránit dveřní prahy, výstupky ve zdi, schody ani rozvody potrubí.


Zařizovací předměty jsou přizpůsobeny potřebám tělesně postižených.Umyvadlo má přední okraj speciálně profilovaný a zajišťující pohodlné používání. Horní hrana umyvadla je umístěna ve výšce 80 cm, instalace podmítkového sifonu dává možnost zajíždět s invalidním vozíkem pod umyvadlo. Vedle něho má být umístěno pevné madlo ve výšce 78 cm. Umyvadlo je opatřeno stojánkovou baterií a nad umyvadlem se nachází zrcadlo s možností naklopení o 10 stupňů.


Klozetová mísa má horní okraj sedátka ve výšce 50 cm nad podlahou. Přední hrana klozetu je minimálně 70 cm vzdálena od zadní stěny. Ovládání splachování je po straně ve výšce 120 cm. Po obou stranách WC jsou sklopná madla ve výšce 78 cm. V dosahu sedátka je ve výšce 70 – 90 cm nad podlahou umístěn držák toaletního papíru. Toaleta bývá doplněna speciálně profilovaným sedátkem.


Minimální rozměr sprchového koutu je 140 x 140 cm, dno má spád 2 % a sifon je zabudovaný v podlaze. Šíře vstupu je 90 cm a sprchový prostor je bezbariérový. Sprcha je vybavena sklopným sedátkem ve výšce 50 cm nad podlahou, které umožňuje boční nebo čelní přístup. V dosahu sedátka na stěně kolmé ke stěně sedátka je umístěno opěrné madlo, mýdelník a páková baterie.


Vana mívá nižší hloubku pro snadnější vstup, a to asi 38 cm. V záhlaví vany musí být plocha široká 30 cm, na podélné 
straně 8 cm odsunutá od stěny s ohledem na odsazení madla. Páková baterie a madlo jsou umístěné na podélné straně vany a snadno dostupné. Dno vany mívá protiskluzovou úpravu.


Používání hygienických zařízení tělesně postiženým usnadňuje kromě speciálních sanitárních předmětů také příslušenství přizpůsobené pro bezbariérové koupelny. Vyrábějí se nejrůznější madla pevná, sklopná, lomená, jednoduchá i ve tvaru U. Pevná madla mohou být doplněna držákem na ručník. Speciálně tvarované se vyrábějí i držák toaletního papíru, držák na klozetový kartáč, háček na ručník, sklopné zrcadlo i sklopné sedátko. Důležitou pomůckou jsou také sedátka do vany.


Výběr sanitární keramiky i doplňků pro handicapované je dnes opravdu široký. To umožňuje tělesně postiženým výběr a zařízení koupelny podle jejich potřeb. Všechny bezbariérové výrobky odpovídají normám a samozřejmostí jsou zaoblené hrany koupelnového vybavení, které minimalizují riziko zranění. 

Foto: Sanitec