Seveřané o tom něco vědí. Zařizují si své koupelny tak, aby v nich mohli doplňovat životní energii.


Severští požitkáři

Skandinávské pojetí koupelny je úzce spjato s tichou relaxací, stejně jako s živým společenským životem. Někdo by mohl říci, že se obsahově velmi blíží wellness. Jen si vzpomeňte na saunu, vířivku, nebo masážní sprchy. Na dřevěný džber plný žínek a různého masérského nářadí. Na odpočívající Seveřany, kteří si v chladném počasí dopřávají finskou saunu, koupání ve vířivce a masáže. Tyto slastné procedury si však nedopřávají pouze v lázních, ale také v domácím prostředí. Ve Skandinávii není ničím neobvyklým, budovat jako součást příslušenství také saunu. Ve větších domech často najdete velkolepá příslušenství, která mohou připomínat i menší wellness centra. Seveřané si na kvalitní koupelnový život jednoduše potrpí. A to se projevuje také v tom, jaké při zařizování koupelny a příslušenství používají materiály, a jak je pro ně důležitý design.

 
Dřevo a větve

V souvislosti se zmínkou o Skandinávii se vám určitě vybaví interiéry v elegantním duchu. Jednoduchý design, přírodní materiály, a to především dřevo, sklo, keramika. Zajímavé barevné kombinace. Vkusný nábytek. Skandinávský design je už nějakou dobu v kurzu, a hodně se o něm mluví, i píše. Je oblíbený, přátelský k lidem i k přírodě.

Dřevo je základem koupelny pojaté ve skandinávském stylu. Ať už leží na podlaze jako krytina (nejlépe s podlahovým vytápěním), nebo bylo použito k výrobě nábytku, obložení stěn, či domácí sauny. Jako obložení stěn se používá také keramika. Skandinávský design obecně je ve světě velmi oblíbený, pro jeho jednoduchost a čistý design. Pokud jde o koupelny, můžeme hovořit o dvou větvích. Tou první je tradiční styl ve wellness duchu, za druhou lze považovat moderní větev, která je vlastně směsí tohoto tradičního stylu a nových vlivů.


Nejen dřevo

Severská koupelna nemusí být nutně jen dřevěná, nebo ve stylu připomínající prostory wellness centra. Retro mají ve Skandinávii také v oblibě. Představte si prostě, nikoli však lacině, zařízenou koupelnu s volně stojící vanou, která koupelně dodá nádech nostalgie.

Mnohem oblíbenější je však moderní koupelnový duch, který se vyznačuje nadčasovým designem a čistotou tvarů, pravými úhly a jednoduchými liniemi van, umyvadel a toalet. Jednoduché tvary ve spojení s funkčností mohou však mnohé odradit. Tento moderní skandinávský design není pro každého, může působit chladně. Záleží na vás, jestli se rozhodnete pro hřejivé dřevěné obložení, nebo pro kombinace kovu a skla, či pro keramické obklady.


Elegantní doplňky

Obvyklou součástí skandinávských koupelen jsou sofistikované závěsné systémy, koupelnové poličky, věšáky a sušáky ručníků, držáky na toaletní papír, to vše z kvalitní nerezové oceli, v kombinaci třeba s černým plastem nebo podobným materiálem, nejlépe v zajímavém barevném odstínu, jako je například zelenkavá či fialová.

K doplňkům dále patří koše na prádlo a na odpadky, proutěné dobře ladí do koupelen a příslušenství s dřevěným obložením v duchu wellness stylu, v moderním interiéru se zase uplatní kombinace nerezové oceli, skla či plastu.

Foto: SAPEKA

Přečtěte si také: Sedací souprava, to je základ! Račte si vybrat!