Základní otázka: PVC nebo vinylová podlaha?
Nemáte jasno, co přesně se pod těmito názvy skrývá a jaký je vlastně rozdíl? Minimální. PVC podlaha (poly-vinyl-chlorid) je ustálený výraz pro podlahový materiál prodávaný v různých šířkách v rolích. Technologie výroby za poslední léta však ušla velký kus cesty a výrobci pak přistoupili ke změně a PVC podlahy začali také vyrábět v různých rozměrech a tloušťkách. Pro ně se ujalo označení vinylová podlaha. Díky kvalitě a designu se často na první pohled ani nepozná, o jakou krytinu se jedná, musíte se jí dotknout.

Skvělé vlastnosti a bezchybný vzhled
PVC podlahy v sobě propojily to nejlepší z podlahových krytin: odolnost na opotřebení i proti vlhkosti, věrnost imitace přírodních materiálů vč. kamene, dlažby, strukturovaných prvků, rozměrovou stálost, pružnost, snadnou údržbu, protihlučnost i vzájemnou kombinovatelnost. Navíc jsou vhodné i pro místnosti s podlahovým topením. Vybírat pak lze z levnějších tzv. homogenních (cca 2 mm silná vrstva, probarvená) a heterogenních PVC (třívrstvá: nosná, nášlapná a vzhledová) a také podle typu využití (zátěžové třídy).

podlaha dekor dreva

Jednoduchá pokládka, snadná prevence a údržba

Na rozdíl od některých jiných typů podlahových materiálů je pokládka PVC a vinylové podlahy velice jednoduchá, poradí si s ní každý šikovnější kutil. Ovšem kvůli záruce je lepší tuto práci přenechat odborníkům. Vždy je však zapotřebí mít perfektně připravený základní podklad: suchý a rovný. Podlahový materiál pak aklimatizovaný na pokojovou teplotu min. 18oC. V domácnostech, v místnostech max. do 25 m2, se mohou PVC podlahy pokládat tzv. volně, bez lepidla.

Pouze se musí dbát na vodotěsné uzavření spojovacích švů. U vinylové podlahy se jednotlivé dílce pokládají těsně vedle sebe, nevznikají žádné spáry, podlaha pak působí jednotným dojmem. Dílce se lepí speciálním lepidlem, které zasychá až 3 hodiny, potom je podlaha plně pochozí. Lepidlo (disperzní) se využívá i při celoplošném lepení PVC podlah ve větších místnostech. Je nutné respektovat přesně pokyny výrobce; lepidlo musí být ozubenou stěrkou naneseno po celé ploše a následně odvětráno. Teprve pak se mohou jednotlivé pruhy PVC podlahy nanášet a spojovat spojovacím řezem.

kvalitni podlahova krytina

Nesmíte také zapomenout, že nově položená krytina musí být před používáním očištěna od zbytků stavebních nečistot. Jako prevence se doporučuje minimalizovat zanášení nečistot za využití čistících rohoží a čistících zón.