Změna, v léta zaběhlém systému projekcí a staveb nebyla a není rozhodně jednoduchá. Ono vyměnit panely, cihly a podobné materiály za nové a zcela jiné je prostě složité. Naštěstí je svět otevřen novým věcem, a když takové domky fungují jinde, proč by nemohly i tady?


Co je to vlastně montovaný domek?

Základním prvkem každého montovaného domku je dřevo, z nějž se domek staví. Tzv. europanely jsou dřevotřískové aglomerované desky vyplněné polystyrenem.

Většina montovaných domků je stavěna z prefabrikovaných dílů, které jsou vyráběny dle přesných rozměrů uvedených v projektu. V dílech jsou již mnohdy zabudována okna i dveře a tak firma nejdříve desky vyrobí a následně je v podstatě jen na místě složí a upevní.


Výhody montovaného domku

Rozhodně největším a pádným důvodem k pořízení montovaného domku je jeho výsledná cena. Dřevěný domek totiž ušetří nejen při vlastní stavbě, ale také do budoucna. Ale začněme od začátku. V prvopočátku vás ohromí rychlost, s jakou lze stavbu domku zvládnout. Nečekáte roky, než se udělá projekt, základy, hrubá stavba, podlahy elektřina a další technické nutnosti. Nejdříve je vypracován projekt vám stvořený na míru, podle něj jsou zhotoveny velkoplošné díly, které pak odborníci smontují, a dům je hotov.

Od počátečního nápadu tedy nemusíte projít zdlouhavým stavěním a čekáním na váš vysněný dům.

Bydlení v montovaném domku je ekologické a úsporné. Dřevostavba je totiž díky svým výborným tepelně-izolačním vlastnostem energeticky úsporná. Za pomoci kvalitního topného systému můžete v montovaném domku velmi výrazně ušetřit na nákladech za vytápění.


Nejčastější obavou pro ty, kteří o jeho koupi uvažují je to, zda dům nemohou zničit škůdci napadající dřevo. Z toho opravdu není potřeba mít strach, dřevo je ošetřeno tak, aby se nic takového nemohlo stát.

Mezi další strachy patří obava o stabilitu domku třeba při velkých vichřicích. Domek je pevně ukotven a tak je i tato obava neopodstatněná.

Další častou otázkou je, jak je chráněn domek před požárem. Přeci jen všichni víme, že je dřevo pro požár ideálním materiálem.

Veškeré dřevěné konstrukce jsou vždy zakryty sádrokartonovými deskami nebo jsou natřeny speciálním požáruvzdorným nátěrem, takže se nemusíte obávat ohně a jeho následků.


V neposlední řadě je třeba zmínit také obrovskou výhodu, kterou montáž domků přináší při finančním rozpočtu.

Pokud nemáte možnost pořídit si rovnou dostatečně veliký domek, můžete si nechat postavit pouze jeho část, kterou potom kdykoliv můžete rozšířit o požadované místnosti. Ze začátku většinou lidem stačí pro život ve dvou menší prostory, posléze při příchodu dalšího člena je pak možné dům rozšířit dle požadavků.


Je to v podstatě jako s hracím domečkem pro panenky, který můžete kdykoliv rozebrat a pak zase složit s tím rozdílem, že v montovaném domku si nebudete hrát s panenkami, ale budete v něm žít.


Foto: www.lumimont.cz