Nezáleží na tom, zda máte rozlehlou zahradu nebo vlastníte jen menší zahrádku u rodinného domu. Tak či onak, bude po zimě vyžadovat vaši pozornost. Chcete-li, aby vám zahrada během sezony dělala jen samou parádu, pak byste jí měli věnovat dostatek času. Při plánování úklidu zahrady a péče o rostliny je dobré popřemýšlet i nad tím, jak naložit se vzniklým odpadem.

Kam s tím?

To je otázka, kterou si pravděpodobně položí každý majitel zahrady, který bude na jaře stát u hromady větví a větviček, ořezaných stonků, shrabaného listí či seřezaných keřů. Pokud se pustíte do likvidace škod, které po sobě zanechá studená zima, pak se spolehněte, že si nastřádáte nemalé množství zahradního odpadu. A naskytne se otázka: kam ho dát?!
Řešení je velice jednoduché a má podobu praktického kompostu nebo komponovacího sila. Tato zařízení se stále častěji objevují na větších i menších zahradách a jejich majitelé si je nemohou vynachválit. Nabízí totiž velice jednoduchou manipulaci a především efektivní zpracování jak zahradního, tak i kuchyňského bioodpadu.

plastovy komposter

Vybrat si není věda

Zaujala vás představa snadného zužitkování odpadu, který se na zahradě tvoří nejen na jaře, ale i během celé sezony? V tom případě navštivte stránky českého výrobce kompostery.cz, kde najdete hned několik variant kompostérů i komponovacích sil. Určitě oceníte přehledné rozdělení výrobce, který vám pomáhá s výběrem pravého pomocníka na malé, střední i velké zahrady. Stačí několik kliknutí a rázem budete mít jasno, která kompostovací nádoba bude pro vaši zahradu ideální.
Velikost kompostéru vybírejte podle toho, jak velký je váš pozemek a zda se na něm nachází více rostlin, keřů a stromů. Je logické, že čím větší pozemek a čím více dřevin a rostlin, tím více vzniklého odpadu. Kromě toho můžete do kompostéru uložit i kuchyňský bioodpad - například nezkonzumované ovoce, slupky od brambor a jiné zeleniny, ale také skořápky od vajec atd.

kompostery

Je lepší kompostér nebo kompostovací silo?
Podíváte-li se do e-shopu výrobce, pak možná narazíte na jedno poměrně časté dilema: je lepší vsadit na kompostér nebo dát přednost komponovacímu silu? Rozhodnutí je jen na vás, obě varianty vám nabízí jednoduchou likvidaci odpadu a zároveň tvorbu kvalitního biohnojiva, jež můžete dále využívat na vaší zahradě.

Vybírat můžete ze dvou barevných variant: černé a zelené. Kompostéry i kompostovací sila jsou kvalitní a vydrží daleko déle, nežli dřevěné alternativy. Sestavení je velice jednoduché a zabere jen pár minut. Máte-li strach z nevábného zápachu, nemusíte se obávat - pokud dodržíte jednoduchá pravidla kompostování, nebudete vy ani vaši sousedi o přítomnosti kompostu vůbec vědět.