Důkazy, že nás barvy ovlivňují, přinesly už výzkumy z počátku minulého století. Profesor Niels Ryberg Finsen za svůj výzkum fototerapie, tj. terapie využívající barevné spektrum, získal dokonce i Nobelovu cenu. Pomocí barev můžete do místnosti opticky vnést světlo, teplo, dynamiku, nebo naopak klid.

Barvy aktivizují, uklidňují, podporují chuť k jídlu i prohlubují deprese
Přemýšlíte, jaké barvy se hodí do dětského pokojíčku? Vybírejte nejen podle toho, co se vám líbí, ale také, co jednotlivé barvy umí. Světle žlutá a meruňková se před pár lety staly velice oblíbenou barvou stěn, a to zřejmě proto, že působí optimisticky. Žlutá, oranžová a zelená mají společné, že rozvíjejí kreativitu. Zelená navíc také přispívá k soustředění. Modrá barva uklidňuje a podporuje komunikaci. Bílá a béžová působí klidně a zodpovědně. I když bychom tyto vlastnosti u dětí často uvítali, teď mají právo na trochu hravosti a divokosti. Ty podpoříte sytě žlutou, oranžovou anebo červenou. Růžová barva údajně probouzí soucit a lásku. To by se zejména v chlapeckých pokojích, kde probíhají neustálé rvačky, také často hodilo, ale návštěvy (i samotní malí obyvatelé tohoto pokoje) by nad vaším výběrem asi kroutili hlavou. Šedou volte jedině v kombinaci s nějakou veselejší barvou, je totiž dokázáno, že šedá může vést až k depresi.

ruzovobily nabytek

Barvy na stěnách, nebo na nábytku?
Kromě výběru barvy s ohledem na pohlaví, temperament a povahu vašeho dítěte je samozřejmě třeba brát v potaz typ nábytku. Jestliže zařizujete pokojíček „zgruntu“, máte situaci výrazně usnadněnou. Je jen na vás, zda zvolíte univerzální barevně nevýrazný nábytek a barvy do pokoje vnesete malířskou šťětkou, anebo naopak necháte stěny bílé a „odvážete se“ při výběru nábytku. Možné a vhodné jsou obě varianty. Naopak pokoj nebude působit příjemným dojmem, pokud budou stěny i nábytek v jedné barvě, tónu nebo bez nápadu – například bílé stěny a nábytek z masivu nebo bílém laminu. V takovém případě nemá lidský zrak kde se „ukotvit“.

pokoj v tlumenych barvach

Opačný extrém je také špatně – příliš mnoho barev na stěnách i nábytku působí chaoticky a oči jsou nuceny neustále těkat z místa na místo. Pokud jste v situaci, že máte například pronajatý byt, nesmíte výrazně vymalovat a nábytek máte také daný, nezoufejte – pokoj jde snadno vylepšit doplňky. Barevný lustr, lampička, plakát hýřící barvami, závěsy, kobereček či polštářky třeba v mexickém stylu, to vše pokoj zateplí a vnese do něj takovou atmosféru, jakou si přejete.

Pro malé kreativce

Pro ty, kteří hledají moderní barevný nábytek je určena například sestava z lamina Miloš B. Nejen pro malé děti má tento nábytek jednu velikou výhodu, a tou je bezúchytkový systém. Děti se tak při hře nemohou zranit o žádnou ostrou úchytku.

vesely barevny nabytek Milos

Pro malé piráty i pirátky
Těm, kteří si netroufají na výrazný barevný nábytek, by se mohla líbit zajímavá sestava Zoom systém C. Nábytek originálně kombinuje lamino evokující vyplavené dřevo s uklidňující barvou lila. Při výběru tohoto nábytku můžete popustit uzdu fantazie na stěnách, ať už v barvě výmalby, nebo fototapety či tak oblíbených velkoformátových samolepek.

nabytek v neutralnich barvach dava vyniknout barevnym stenam

Není růžová jako růžová
Touží vaše dcera po růžovém pokojíčku a nenechá se přesvědčit, že za pár let už se jí líbit nemusí? Uspokojte její dětskou touhu sestavou Simba ve vysokém lesku. Bílá barva je zkombinovaná s růžovou, ovšem ne s tou přeslazenou pastelovou, ale odvážně sytou. Takovou, která se líbí i starším slečnám.

krasny holcici nabytek Simba

Při zařizování pokojíčku ponechte trochu stranou své představy a volte takový styl, který bude co nejvíce vyhovovat těm, kteří si v něm budou hrát, psát úkoly, usínat a probouzet se. Až se z nich jednou stanou kreativní ředitelé nebo uznávaní umělci, budete rádi, že jste je od malička podporovali v barevném cítění.