Pokud ano, bude to nejspíš způsobeno tím, že sedíte v průběhu dne více než 4 hodiny. Tím svou páteř namáháte a přetěžujete ji. Tlak na meziobratlové ploténky je totiž při sezení dvojnásobný, než když stojíme a dokonce osminásobný oproti poloze vleže.

Jak je to možné?
Při sezení svaly a meziobratlové úpony nepracují, a proto tlak na meziobratlové ploténky roste. Nesprávnou polohou při sezení se tento tlak ještě zvyšuje. Moderní životní styl a způsob naší práce bohužel vyžaduje dlouhé sezení, často v nesprávné poloze. To způsobuje bolesti v bederní, hrudní nebo krční části páteře, bolesti hlavy, snížení aktivity a produktivity, kumulace stresu, omezení krevní cirkulace a zvýšenou únavu.

  
          SpinaliS Apollo                       SpinaliS Hacker                  SpinaliS Spider

Jak jste na tom Vy?
Podle posledního Evropského šetření o zdravotním stavu v ČR patří mezi nejčastější chronické choroby právě problémy v oblasti bederní či krční části páteře. Přes 52% lidí uvedlo, že tento problém mají nebo měli, přičemž počet nemocných oproti předchozímu šetření prudce vzrostl. Dnešní děti tráví většinu času sezením u televize, videa, počítače, místo toho, aby dováděli venku. Výsledkem je, že si již od dětství pěstují nesprávné návyky, které mohou později vést až k selhání páteře a pohybového aparátu. Navíc se u dětí může přidat i nesprávná výživa, což má za následek obezitu, nedostatek vápníku a vitamínu D. Tyto faktory vedou k chybnému držení těla a ke vzniku skoliózy. U dětí je přitom velmi důležité zachytit a ovlivnit vývoj skoliózy v období růstu, později jsou tyto změny trvalé. Včasnou prevencí a cvičením tomu můžeme předejít.


Dětská židle SpinaliS Klasik


Jak to můžeme změnit?
Jedinou prevencí je začít cvičit. Ale jak, když je tak málo času anebo se nám nechce? Účiným pomocníkem při potížích s páteří je též rehabilitační míč, protože po celý čas sezení na míči si zádové svaly neničíte, ale naopak je efektivně procvičujete, aniž byste o tom věděli. Na rodíl od běžných kancelářských židlí je totiž míč pohyblivý ve všech směrech a tak jsou po celou dobu aktivně zapojovány zádové a břišní svaly, i svaly pánevního dna, což vede k jejich účinnému posílení. Lékaři jej doporučují již řadu let a pacienti jsou stále znovu a znovu překvapováni rychlostí s jakou se dají bolesti páteře odstranit. Odborníci se však shodují, že není vhodné na míči sedět déle než 2 hodiny denně, protože bez možnosti opřít záda o opěrku, se mohou vzpřimovače páteře přetížit a může vzniknout svalová horečka".

Konstruktéři a fyzioterapeuti nad tím přemýšleli
....tak dlouho, až přišli s geniálně jednoduchým a přitom nesmírně účinným řešením. Spojili přednosti klasických kancelářských židlí (pohodlný sedák, nastavitelné područky a opěradlo) a dynamický způsob sezení známý právě z rehabilitačních balónů. Zrodila se takřka zázračná židle
SpinaliS®. Bolesti zad i otoky nohou ustupují během několika málo dnů a čím déle na ní sedíte, tím lépe se Vaše záda cítí. Účinek SpinaliS® židlí dokazuje následující srovnání sezení na rehabilitačním míči, židli SpinaliS® a klasické židli, na které pravděpodobně sedíte vy.

                 Obrázek č. 1                      Obrázek č. 2                     Obrázek č. 3



Obrázek č.1 - Běžné kancelářské židle
Je nutné si uvědomit, že víc jak 95% pohybů během práce děláte do stran (myš, telefon, PC, kafe). Meziobratle jsou "obrušované" při každém pohybu. Zádové svaly ztuhnou a nepracují. Pasivní sezení na ergonomické židli s pevným sedákem je statické, což způsobuje bolesti a poškození páteře.
Důsledek: bolesti zad

Obrázek č.2 - Rehabilitační míč
Lékaři už dlouhý čas doporučují rehabilitační míč těm lidem, kteří mají problém se zády. Je též velmi vhodný pro děti, protože je nutí k aktivnímu sezení. Výsledkem sezení na míči je správné držení těla a zpevnění zádových a břišních svalů. Jelikož mu chybí opěrka zad a rukou, není vhodné jej používat déle než 2 hodiny denně.
Důsledek: chrání zdraví

Obrázek č.3 - Zdravotní židle SpinaliS®
Patentovaná konstrukce židle SpinaliS® umožňuje aktivní sezení, které dokonale kopíruje pohyb Vašeho těla. Vaše záda jsou v ideální poloze. Současně jsou zádové a břišní svaly posilovány, což je základem pro zdravá záda. Zabezpečená je unikátní pánevní pohyblivost. Ani dlouhodobé sezení Vás neunavuje, protože můžete svá záda i ruce opřít a umožnit jim odpočinek.
Důsledek: chrání zdraví

Na židle SpinaliS® je poskytována nadstandardní záruka 4 roky.
Více informací o židlích SpinaliS® naleznete na www.zdravotni-zidle.cz.


  
       SpinaliS Klasik                         SpinaliS Pilot                       SpinaliS Dent