Zpestřete si pohodu

Kdo by neměl rád grilování. Skupinka rodinných příslušníků a přátel nebo dobrých známých se sejde v příjemném domácím prostředí, na blízké terase či zahradě a společně se pustí do přípravy pochoutek na grilu. Jedná se o velmi pohodový, nenáročný a přitom relativně zdravý druh zábavy. Maso a ostatní lahůdky mají naprosto nenahraditelnou chuť. Jejich příprava, vychutnávání, zapíjení a hodnocení se však může po nějaké době stát až příliš často opakovaným rituálem, který člověka jednoduše omrzí. Aby se tak nestalo, což by byla věčná škoda, je nutné, vymyslet nějakou vítanou změnu. Takže, proč nedodat našim venkovním labužnickým seancím poněkud nadpozemský rozměr?


Inspirace z vesmíru

Udělejte si na Vašem trávníčku před domem trochu místa, ať může pohodlně přistát. Kdo? No přeci UFO. Nebojte se, nepřiletí si Vás ugrilovat, nýbrž Vám zapůjčit svůj smaltovaný grilovací kotlík v podobě velké jasně zelené koule stojící rozkročený na třech nerezových nožkách.

Kotlík je vybaven pohodlně uchopitelným uchem, abyste jej mohli libovolně přenášet, což je v letošním období dešťů, které Vám může místy připomínat takový malý monzum po česku, velmi praktické. Obloha se zatahuje, zvedá se vítr a není pochyb o tom, že odpolední pohoda bude co nevidět přerušena mohutnou přeháňkou, doprovázenou hromy, blesky a krupobitím. Není nic snazšího, než se opatrně zmocnit grilovacího kotlíku a pokračovat pod střechou nedaleké terasy.

Možná se Vám stane, že si mobilní gril od ufonů oblíbíte natolik, že zatoužíte po vlastním. Dovozní clo z vesmíru naštěstí není vysoké, a tak nového trojnohého společníka pořídíte za cenu pohybující se kolem 2000 Kč. Jmenuje se Sagaform, prodává jej Naoko a nemusí být nutně jasně zelený, ale také jasně růžový, nebo třeba temně modrý. Zelená je ale nepřekonatelná, zvláště na zahradě.


Grilujte si klidně v truhlíku

Maso připravené ve venkovním krbu s grilem nebo prostě na grilu ochutnal skoro každý. Ale grilovali jste někdy v truhlíku? Můžeme Vás ujistit, že takový grilovací truhlík je velmi šikovný. Stejně jako v případě klasických malých mobilních grilů nepotřebujete ani zahradu. Truhlík lze jednoduše upevnit také na balkonové zábradlí, pokud Vám to ovšem sousedi a bezpečnostní předpisy dovolí.(Nejen z těchto důvodů byste neměli grilovat v truhlíku na balkóně bytu v paneláku, ale raději na otevřené verandě u zábradlí Vaší vlastní chalupy. Hlavní výhoda grilovacího truhlíku spočívá v tom, že k jeho umístění nepotřebujete příliš prostoru a navíc můžete pohodlně grilovat také v dešti.


Jako trampíci

Nebojte se, nevyženeme Vás z útulného domečku a přilehlé zahrádky nikam pod stan mezi kopřivy a komáry. Malý přenosný gril opět kotlíkového typu v klasickém trampském designu Vám bude dobře sloužit také na stole umístněném v zahradním altánku, pod pergolou obrostlou růžemi, či v pohodlí Vaší domácí terasy. Do kotlíku nasypete briketky, necháte vzplanout, přikryjete roštem z nerezu a až bude ten správný čas, pokryjete rošt marinovanými plátky masa, nebo třeba kousky cukety potřené zlehka olejem a posypané grilovacím kořením.


Nezůstávejte u plátků!

Grilování si můžeme zpestřit jak novými pomocníky, tak i dosud nevyzkoušenými recepty. Grilovat pořád do kola naložené plátky vepřového či kuřecího masa, prokládat je klobásami Vás časem omrzí. Nebojte se zkusit třeba pstruha, vepřová žebra, nebo růžné druhy špízů vyrobené s fantazií. Přejeme Vám hodně zábavy a hlavně dobrou chuť!
 

Foto1: http://d849vsvxyfe7h.cloudfront.net
Foto2: http://images.teamsugar.com