Našli jsme pár dobrých pomocníků, díky kterým se tato ne příliš oblíbená činnost stane přeci jen trošku snesitelnější.

Asi největším strašákem všech zahrádkářů je spadané listí, které prostě nelze jen tak nechat na trávníku. Pokud nechcete trávit hodiny hrabáním listí, zkuste se v obchodech se zahradní technikou poohlédnout po vysavači listí.

Ten totiž s přehledem nahradí mechanické pomocníky, jako jsou hrábě a metly. Díky takovému vysavači je úklid nejen méně namáhavější, ale také o mnoho rychlejší.

Vysavač pracuje tak, že listí nejdříve fukarem nafoukáte na hromadu, kterou následně vysajete jako klasickým vysavačem.

Sběrná nádoba na listí bývá ve většině ve tvaru větší tašky, kterou si jednoduše dáte přes rameno. Pak ji stačí jen vyprázdnit a listí z trávníku je pryč.

Napadá vás, kam s tím? Ano, pro tuhle chvíli je na řadě využít další skvělou potřebu pro všechny, kteří jsou vlastníky zahrádky a to je kompostér.

Ten nevyužijete samozřejmě jen na podzim, ale v průběhu celého roku, kdy na každé zahradě vzniká odpad. Díky správnému kompostéru a jeho používání nejen odstraníte ze zahrady posekanou trávu, drobné větvičky, listí a jiné vedlejší produkty, ale také vytvoříte kvalitní přírodní hnojivo, které následně využijete při hnojení záhonků.

Moderní kompostér již dávno není hromada nevábně vonícího odpadu. V dnešní době vládnou zahradnímu odpadu kompostéry vyrobené z recyklovaného polyetylénu. Stavebnicový systém kompostérů umožňuje opravdu jednoduché sestavení, které zvládne naprosto každý. Kompostéry jsou navíc vybaveny několika průduchy, díky nimž dochází k vytvoření kvalitního humusu.

Stavebnicové kompostéry mají větší počet ventilačních odvětrávacích otvorů k lepšímu provětrání a praktické panty umožňují jejich otvírání a zavírání víka jednou rukou.


Podzimu kromě spadaného listí vévodí také spousta větví. Ono každá zahrada má pár stromů, okrasných keřů a nebo třeba živý plot. Kam s větvemi? Pálit se ve většině měst a vesnic nesmějí. Proto jsou právě drtiče velmi výhodný a efektním řešením. A to ne jen tak ledajakým, díky nim totiž odpad zpracováváte ekologicky.

Vzniklý produkt totiž opět můžete na zahradě zužitkovat a tím zhodnotit.

Jemná drť se dá využít například jako mulčovací materiál ke stromům a keřům nebo jako základ kompostu.

Větší kousky větví zase můžete využít na topení v krbech nebo krbových kamnech.


Podzimu sice opravdu neutečeme, ale můžeme si jej zpříjemnit. Právě díky různým praktickým pomocníkům vám totiž zbyde více času na procházky v romantickém a barevném babím létě.


Foto: Mountfield