Hlavně přemýšlet
Pokud nejste solventní jako Bill Gates, nemáte kontakt na Santu Clause, nebo nevíte, kde chytit zlatou rybku, je potřeba postupovat obezřetně. Může se totiž snadno stát, že vaše dítko bude pod stromečkem u vytržení, ale vy se příštích několika letech pořádně nevyspíte. Napjaté osobní či rodinné rozpočty, zhusta zatížené hypotečními a spotřebitelskými půjčkami, nedávají mnoho prostoru k manévrování, ale i přesto finanční bilanci Vánoc nemusíte zakončit v nepříjemně vysokých červených číslech.

Prvním, na první pohled jednoduchým řešením, je uskromnit se. Rada snadná, o to hůře proveditelná. Ruku na srdce, kdo odolá prosebnému pohledu svého dítěte, které netouží po ničem jiném, než nalézt pod stromečkem v pestrém papíru svojí vysněnou hračku. Předvánoční dilema bývá často řešeno další půjčkou.

Není půjčka jako půjčka

Pokud už jste rozhodnuti půjčit si určitý finanční obnos na dárky, opravdu pečlivě zanalyzujte vaše možnosti a potřeby. Pár jednoduchých pravidel: zvažte výši půjčky a na co ji vlastně potřebujete. Neberte si půjčku na delší dobu, než je životnost nakupovaného zboží. Pečlivě vybírejte poskytovatele, shromažďujte reference a porovnávejte nabídky. Jednejte jen s důvěryhodnými institucemi. Důkladně si spočítejte náklady, a pokud si půjčujete poprvé, poraďte se s někým zkušeným, komu věříte.

Pokud by ovšem šlo již o několikátou půjčku, kterou řešíte svoji finanční tíseň, doporučujeme kriticky zhodnotit stav všech vašich závazků a začít je rozumně řešit např. formou jejich vhodné konsolidace.

Sloučení půjček

Ušetřit peníze můžete restrukturalizací vašich dosavadních závazků vůči rozličným věřitelům. Sloučením nebo také konsolidací půjček můžete dosáhnout celkově nižší měsíční splátky, což ulehčí vašemu rozpočtu a budete mít více prostoru, jak ušetřit na Vánoce z vlastních zdrojů. Spojením závazů do jednoho se vyhnete placení poplatků za každou půjčku zvlášť. Pro konsolidaci obvykle nepotřebujete ručitele ani zástavu, jednáte pouze s jedním subjektem a máte přehled o tom, kolik ještě dlužíte. Půjčku také můžete předčasně splatit a dluh je možno rozložit na delší časové období.


Pokud se rozhodnete pro konsolidaci, platí podobné rady jako u půjček: porovnejte nabídky, vyžádejte si všechny informace a pečlivě si pročtěte podmínky obsažené ve smlouvě. Konsolidace vám pomůže našetřit dostatek peněž z vlastního tak, aby po hezkých vánočních svátcích nepřišel nepříjemný nový rok.