Obvyklá součást koupelny

Zrcadlo je obvyklou součástí vybavení koupelny. Většina lidí má v koupelně alespoň menší zrcadlo, zakomponované nejčastěji do koupelnového toaletního stolku s umyvadlem, aby se na sebe mohli při ranní hygieně podívat, a před opuštěním koupelny zkontrolovat, zda je na jejich obličeji všechno v pořádku. Tedy alespoň, pokud jde o záležitosti, které lze jednoduše napravit.

Ti odvážnější si dokonce dávají do koupelny zrcadlo v životní velikosti, aby mohli zkontrolovat celou svou postavu.

Velké zrcadlo v koupelně však není vždy důkazem odvahy či velkého sebevědomí jejího majitele, ale může zde být umístěno také, protože má tu dobrou vlastnost, že opticky zvětšuje prostor, což je zejména v případě velmi malých koupelen užitečné.

S trochou nadsázky lze tedy říci, že správné a správně umístěné zrcadlo by mělo opticky zvětšovat prostor, a v některých případech zároveň opticky zmenšovat postavu, pokud jde o šířku, abychom ráno opouštěli naši koupelnu vždy upravení, s dobrou náladou a dostatkem sebevědomí.


Vybíráte zrcadlo?

Vybíráte zrcadlo? Tak to byste měli vědět, že při výběru zrcadla do koupelny je dobré, vzít v úvahu několik věcí. V prvé řadě styl a velikost vaší koupelny. Vámi zvolené zrcadlo by mělo podtrhnout krásu vaší koupelny a designově s ní ladit. Pokud jde o velikost vaší koupelny, již jsme naznačili, že v případě malé koupelny, je dobré, zvolit větší zrcadlo, nebo více zrcadel, aby tak došlo k optickému zvětšení prostoru. Třetí důležitou věcí, kterou je třeba brát při výběru zrcadla v úvahu, je osvětlení.

Při výběru zrcadla se nemusíte omezovat pouze na tradiční tvary, ale můžete si pořídit třeba zrcadlo splash, jehož nepravidelný tvar představuje rozlitou vodu na stěně. Tento netradiční typ zrcadla ocení nejen návštěvy se smyslem pro humor, ale především vaše děti. Jeho výhoda spočívá mimo jiné v tom, že když v koupelně trochu nacákáte a na zrcadle skutečně ulpí několik kapek vody, koupelna nebude působit nedokonalým dojmem, ale přesně naopak.

Nebo proč si v koupelně neposkládat zrcadlovou mozaiku? Při jejím sestavování můžete dokonce vzít v úvahu fakt, že každý člen rodiny je jinak vysoký. Spodní zrcadlo pro děti, střední pro maminku a dědu a to nejvyšší pro tatínka.


Abyste (se) dobře viděli

Abyste se v zrcadle dobře viděli i večer, potřebujete vhodné zrcadlové osvětlení. Výběr vhodného osvětlení jde ruku v ruce s výběrem zrcadla. Co se jeho umístění týče, máte k dispozici hned několik možností. Osvětlení může být zabudováno buď přímo v zrcadle, kdy je v zrcadle umístěno několik bodových nebo halogenových světel, dále v jeho rámu, ale také ve zdi. Oblíbeným řešením zejména pro malé koupelny je tzv. zrcadlová galérka, jejíž součástí je již kompletní osvětlení zrcadel. Ženy rády doplňují tuto galérku ještě dodatečnými kosmetickými zrcadly. Některá z nich mají v sobě zabudované osvětlení.

Při výběru osvětlení je dobré se zaměřit nejen na design světel, zda se hodí do vaší koupelny, ale také na to, zda vám tento typ světla bude vyhovovat. Některé typy osvětlení nemusí dělat dobře vaším očím, v krajním případě mohou způsobit i migrénu, nebo jednoduše způsobí, že váš obličej, tentokrát vinou zrcadla, nebude vypadat v takto osvětleném zrcadle příliš dobře. Proto dobře vyberte, ať vás vaše koupelnové zrcadlo vítá každý den s úsměvem!

 

A údržba?

Údržba zrcadel je jednoduchá. Skleněnou plochu zrcadla obvykle postačí otřít vlhkým hadříkem nebo houbičkou a vyleštit. Jako vhodné přípravky na leštění zrcadel se osvědčila tekutá leštidla s rozprašovačem.


Foto: SAPHO Koupelny