Moderní materiály pro tepelnou izolaci jsou v dnešní době pouze prvním krokem ke snížení nákladů na vytápění nízkoenergetických či pasivních domů. Zateplením fasád, výměnou nových oken či zateplením střešních konstrukcí výrazně snížíme náklady na provoz nemovitosti, ale skutečného komfortu bydlení dosáhneme až použitím moderního způsobu vytápění pomocí tepelných čerpadel.

Každá sebevíce zateplená budova s nejkvalitnějšími izolačními materiály, potřebuje v našich klimatických podmínkách vytápět a větrat. K efektivnímu způsobu vytápění a větrání patří bezesporu tepelná čerpadla, mnohdy kombinovaná s podlahovým vytápěním a rekuperačními jednotkami. 


Zdrojem tepla pro tepelná čerpadla může být voda, vzduch nebo země. S oblibou jsou v ČR využívány tepelná čerpadla se systémy země/voda nebo voda/voda zpravidla kombinované s rekuperačními jednotkami, které využívá zbývající teplo z odčerpaného vzduchu a ohřívají vstupní vzduch a mnohdy i užitkovou vodu.

Nízkoenergetické a pasivní domy je tedy nutné vybavit komplexními systémy vytápění, které umožňují uživateli snadné a intuitivní ovládání a především snižují hlučnost a prašnost v rámci celé nemovitosti a zvyšují tak komfort bydlení. Technologie tepelných čerpadel dosáhla v posledních letech takové úrovně, že lze již tepelná čerpadla snadno ovládat například i za pomoci chytrého telefonu. Je však třeba se při koupi zaměřit na produkty od renomovaných výrobců, kteří nabízejí tyto nadstandardní služby a především kvalitu. 


Samozřejmostí takových systémů vytápění je jejich úspornost, ekologičnost a návratnost investic.

Tepelná čerpadla se systémy země/voda nebo voda/voda jsou tedy vhodná nejen pro pasivní domy, ale i pro nízkoenergetické stavby a budovy na celém území České Republiky. Jejich instalace není zvlášť náročná, vezmeme-li v úvahu navýšení komfortu bydlení a brzkou návratnost investic. Investice do způsobu vytápění pomocí tepelných čerpadel se rozhodně vyplatí a není třeba s rozhodnutím, zda instalovat tepelné čerpadlo či rekuperační jednotku, příliš váhat.