Otevřeme proto předpisy pro instalaci a rozvod propan-butanu v obytných budovách a ověřme si, zda máme (budeme mít) tlakovou stanici nejen úspornou, ale také bezpečnou. Vždyť jedno podmiňuje druhé.


Vezměme si nejprve malé „bomby“ do 15 kg. Slouží-li pro jednu bytovou jednotku, může být instalována uvnitř budovy, dokonce i v kuchyni, ovšem minimálně jeden metr od jakýchkoli jiných zdrojů tepla. V případech, kdy se používá spotřebičů namontovaných přímo na láhvi, je nutno držet se rady výrobce.


Na chodbách a schodištích může být umístěna jedna provozní láhev, pokud jsou tyto prostory přístupné pouze členům rodiny uživatele. Nesmí jít přitom o tzv. únikovou cestu v domě. V každém případě musí být lahve umístěny v pevném krytu z nehořlavého materiálu (určitě tedy ne za závěsem)! Jestliže by zvolilo propan-butanové médium více rodin v jednom domě, nesmí být v bytových jednotkách přístupných z jednoho schodiště tlakových lahví více než o 150 l úhrnem. Lahve je třeba chránit před přímým slunečním svitem a samozřejmě před jakýmkoli mechanickým poškozením.


Posuďte sami, kde se propan-butanové lahve také nacházejí a kde být nejen nemají, ale přímo nesmějí: ve sklepích a světlících (pod úrovní venkovního terénu) v instalačních šachtách bytových jader, v ložnicích, kotelnách, garážích, koupelnách a prádelnách, na půdách a vůbec všude, kde se může – třeba i jen v letních měsících - vzduch vyhřát nad třicet stupňů Celsia. Vnější povrchová teplota lahve nesmí překročit čtyřicet stupňů Celsia. Vhodnější je jistě venkovní instalace, na stíněných balkonech, terasách, pavlačích, nejlépe otevřených nikoli do ulic, ale do dvorů.


Každý obytný dům, ve kterém jsou uvnitř umístěny tlakové ocelové lahve s celkovou náplní větší než 50 kg propan-butanu, musí být označen u vchodu do domu výstražnou cedulkou podle ČSN 01 8014. Tímto označením musí být opatřeny i skříně nebo prostory (kůlny) mimo dům, v nichž jsou uskladněny tlakové ocelové lahve s propan-butanem.


Pro instalaci tlakových zařízení platí nejen ČSN 38 6460, ale také nařízení vlády č. 285/2000 Sb., jímž se mění nařízení vlády č. 175/1997 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na jednoduché tlakové nádoby ve znění nařízení vlády č. 80/1999 Sb. (Pro větší tlaková zařízení než 200 kg zkapalněného propan-butanu platí nařízení vlády č. 290/2000, které změnilo nařízení vlády č. 182/1999 Sb. o technických požadavcích na tlaková zařízení.) Samozřejmě, že montovat, udržovat a přezkušovat tlaková zařízení mohou jen organizace nebo pracovníci, kteří mají k této činnosti oprávnění či osvědčení.


Používáte propan-butanové lahve a jste s nimi spokojeni jako s dobrým a relativně levným sluhou? V případě, že neporušujete výše uvedená bezpečnostní pravidla, nemusíte se bát, že se propan-butan promění v špatného pána, který také dokáže během okamžiku proměnit rodinný domek v rozvaliny.