Je lepší oddělit kuchyni od ostatních místností dveřmi, nebo ponechat přechod mezi kuchyní, jídelnou, popř. obývacím pokojem bez dveří?  

Moderní je nedělit

Moderní doba učinila ze skrytého zákulisního prostředí kuchyně tu hlavní součást scény, kde se odehrává nejen rušný rodinný, ale často i čilý společenský život. Souvisí to nejen s otevřenějším pojetím společnosti hrdě se pyšnící generací potomků baby boomu, čemuž se kultura bydlení čím dál více přizpůsobuje, ale i s tím, že lidé do kuchyní, jejich provozu a vzhledu investují čím dál více finančních prostředků, byť si je musí půjčit. Prostor kuchyně tak především v novostavbách volně přechází dále do jídelny a do obývacího pokoje. Moderní je nedělit.

 

Výhody nedělení

Ve velkém prostoru se člověk pohybuje velmi přirozeně. Členové rodiny se obvykle soustředí v prostoru kolem kuchyně a obývacího pokoje. Hospodyňka připravující chutné jídlo tak není izolovaná v úzké nudličce v ústraní bytu, ale hraje jednu z hlavních rolí na domácí scéně. Je v kontaktu s ostatními členy rodiny, což posiluje její nezastupitelnou roli. Není žádným tajemstvím, že žena dokáže dělat několik věcí najednou, a tak je toto propojení i praktické. Během přípravy večeře nebo oběda zkontroluje dětem úkoly, dohlédne na vhodnost jimi sledovaného pořadu, případně shlédne nějaký krátký televizní pořad. V ideálním případě pořad o vaření. Když se ozve zvonek a na návštěvu přijde třeba kamarádka, nikdo nemusí opouštět místnost z důvodu nedostatku prostoru. Nehledě na to, že toto řešení, jak jsme již naznačili výše, plně odpovídá trendům dnešní doby. Je prostě in. Tak to by byly výhody. Každá mince má však i svou obrácenou stranu.

 

Nepraktické nevýhody

Obyvatelé nedělených interiérů si však často stěžují na nedostatek soukromí. Pokud jsou jednotlivé místnosti vzájemně odděleny dveřmi, stačí jednoduše dveře zavřít, a člověk tak získá kousek prostoru, který potřebuje. V domě nebo bytě, kde nemá každý člen rodiny svou vlastní místnost, ložnici nebo pracovnu, může tento způsob řešení prostoru přispívat k tzv. ponorkové nemoci. Na to se však obvykle přijde až po několika měsíčním či několikaletém používání. Nastává otázka, co s tím. Jistým řešením může být rychlý předěl.


Rychlý předěl

Rychlý předěl může vzniknout použitím příčky, posuvných dveří nebo zástěny. Hlavní výhoda tohoto řešení spočívá v tom, že se nejedná o definitivní stavební úpravu, a že k ní není třeba souhlasu ostatních nájemníků. Instalace příčky nebo použití mobilní zástěny navíc nevyžaduje příliš času. Nenápadné posuvné dveře mohou do jisté míry poskytovat celkem efektivní kompromisní řešení. Když budete pořádat večírek, dveře roztáhnete do stran, když se budete potřebovat soustředit na svou práci, posunete je opačným směrem. Nepředstavujte si žádné ošklivé posuvné dveře z koženky, které by hyzdily váš interiér. Dnes se vyrábějí vskutku krásné druhy posuvných dveří z nejrůznějších materiálů. Velké oblibě se těší také sklo. Příkladem jsou dveře Antinari, Sapeli nebo Kronodoor. Zkuste zadat do vyhledávače slovní spojení „posuvné dveře“ a můžete se jimi pokochat. Mobilní zástěnu snadno schováte v nedaleké komoře a použijete v případě potřeby. Toto řešení vám ovšem poskytne pouze optický předěl těchto místností. Při akci „rychlý předěl“ dbejte vždy na to, abyste zvolili takové řešení, kterým estetická stránka vašeho interiéru příliš neutrpí. Tip na závěr: ratanové a bambusové zástěny.

 

Text: Markéta Veselá