Chce to mít vše potřebné pěkně po ruce a bez námahy! 

Rychlí pomocníci

Díky neustálé práci ergonomicky uvažujících designérů, kteří plně respektují požadavky a zkušenosti svých hlavních zákazníků, se stává z práce v kuchyni čím dál pohodlnější záležitost, která je i příjemným způsobem relaxace. Výsledkem společné komunikace je logické a funkční uspořádání pracovního prostoru, o němž si naše babičky a maminky mohly nechat jen zdát. Namáhavé vysouvání šuplíků a ohýbání se pro každou maličkost, stejně jako dlouhé štrachání v příborníku a hledání toho správného nástroje, dávno vzalo za své. Přehledné drátěné závěsné programy, výsuvné systémy, či otočné držáky nádobí umožňují mít škrabku či naběračku po ruce během vteřinky. Tito užiteční rychlí pomocníci se navíc mohou pochlubit velmi slušivým designem. Chrom, nerez či hliník, které se používají k jejich výrobě, dodávají kuchyni nádech sofistikované laboratoře. 

Funkčnost stojí v popředí
Funkčnost stojí při vybavování kuchyňského interiéru v popředí. Veškerá nadbytečná dekorace z prostředí moderní kuchyně takřka vymizela, a to ve prospěch účelnosti. Jinými slovy, věcičky, které jsou dobré tak akorát k chytání prachu, tu již dávno nemají co pohledávat. Dekoraci pochopitelně není vstup zakázán, najdete ji však spíše ve své umírněnější a praktičtější podobě. Projevuje se zde výrazná snaha po designovosti – po skloubení estetičnosti a užitečnosti. Elegantní otvírák na víno, praktický a zároveň sympaticky vyhlížející držák na papírové utěrky, to jsou možné příklady designové dekorace. Nabídka šikovných kuchyňských potřeb a doplňků na trhu je natolik široká, že když chcete svým přátelům či rodinným příslušníkům udělat radost, nemusíte ani dlouho hledat a vybírat. 

Úklid během chvilky
A nejde jenom o tyto drobnosti! Spáry, ozdobné rýhy a všechny možné chytače prachu a dalších nečistot se z kuchyní rovněž vytrácejí. Ustupují nábytku a zařízení s jednoduchými liniemi a hladkým povrchem. To proto, aby bylo možné, udržovat kuchyni v pořádku a čistotě s minimem námahy. Za zmínku stojí také výběr té správné podlahové krytiny. Kupříkladu velkoformátové dlaždice, nebo linoleum honosnějšího vzhledu (přece si v duchu praktičnosti nepořídíte do kuchyně ošklivé lino podobající se tomu, které všichni dobře známe z panel story) splňují požadavek snadné údržby. 

Ergonomické uspořádání je také bezpečné 
Důraz je kladen jak na úsporu času, což zaručuje přehledné uspořádání kuchyňských potřeb a surovin do výše uvedených drátěných programů a výsuvných systémů, tak na šetření energie vkládané do lidské práce. Toho docílíte nejen používáním triků na bleskový úklid, ale také logickým uspořádáním pracovní části kuchyně. V této souvislosti se často hovoří o tzv. ergonomickém trojúhelníku, který při své správné aplikaci (kdy vhodně umístíme mycí, varné a skladovací centrum), umožňuje pracovat v kuchyni tak, abychom přitom nemuseli nachodit tisíce zbytečných kroků. A nejde jenom o zbytečné plýtvání naší vzácnou energií. V ergonomicky uspořádané kuchyni se také snižuje riziko vzniku úrazů. Jen si vezměte takový hrnec s horkou vodou. Čím méně kroků s ním nachodíte, tím lépe pro bezpečnost Vaši vlastní i členů rodiny, kteří se Vám připletou do cesty. Ale když se přece jen nějaká ta nehoda stane, nezapomeňte mít domácí lékárničku také pěkně po ruce!

Foto: Samphoto