Zajímavá novinka 
Před časem jsme Vás seznámili s velmi ekonomickým a ekologickým způsobem vytápění založeném na principu fungování tepelného čerpadla Goodman typu vzduch/voda, které svým uživatelům zaručuje komfort a optimální tepelnou pohodu s minimem vynaložených prostředků a námahy. 
Nyní Vám představíme zajímavou novinku americké společnosti COOLWEX, speciální tepelné čerpadlo, které je primárně určené pro ohřev teplé vody. Proto je umístěno uvnitř bojleru TUV. Hlavní předností tohoto zařízení s pětiletou zárukou je jeho vysoká účinnost a s tím související úspora elektrické energie.

Jak zařízení funguje?
A jak vlastně toto speciální tepelné čerpadlo umístěné v bojleru funguje? Poměrně jednoduše. Zařízení instalujete do místnosti o minimálním objemu 15m³, ve které nechybí okno, případně využijete vzduchotechniku k protažení nasávacího a výfukového otvoru. Tepelné čerpadlo pak bude v této místnosti udržovat příjemně chladné prostředí. A co se stane s tepelnou energií odebranou ze vzduchu v místnosti? Tu bojler využije právě k ohřevu vody. 
Jak správně tušíte, náklady na ohřev vody jsou velmi nízké. Většinu energie (celé dvě třetiny) potřebné k tomuto ohřevu totiž zařízení získává zcela zdarma z okolního vzduchu. K provozu tohoto bojleru proto bohatě postačí, když dodáte pouze tu poslední, zbývající třetinu energie, která je nutná k pohonu kompresoru tepelného čerpadla. A výsledek? Ten si můžete sami přečíst na účtech za energie. Pro Vaši konkrétní představu uvádíme kalkulaci nákladů na přípravu teplé vody pro čtyřčlennou rodinu. 
Kalkulace nákladů na přípravu teplé vody pro čtyřčlennou rodinu
Počet uživatelů teplé vody                      4
Spotřeba teplé vody                              50 litrů na osobu za den
Celkem                                                200 litrů (35°C)
Denní doba provozu čerpadla                 4 h (50°C)
Denní spotřeba elektrické energie           3,25 kWh
Měsíční spotřeba elektrické energie        100 kWh 

















Praktická technická místnost
Důvodů, proč si tuto praktickou novinku pořídit, existuje hned několik. Vedle ekonomicky výhodného a ekologicky šetrného zdroje ohřevu vody totiž můžete získat technickou místnost vhodnou například k ukládání větších zásob potravin, či ke skladování lahví vína, případně k sušení prádla. Vzduch je zde totiž nejen chladný, jak bylo uvedeno výše, ale také suchý, což je pro uchování žádoucích vlastností pochutin naprosto ideální. 

Další výhody
A jaké další výhody bojler se zabudovaným tepelným čerpadlem svým uživatelům přináší? Vyberme jich hned několik. Kromě dostatečné celoroční zásoby teplé vody bez závislosti na venkovních podmínkách a slunečním svitu stojí za zmínku především nízké provozní náklady.
Díky automaticky volitelnému programu antilegionela lze jednou za 7 dní ohřát vodu nad teplotu 60°C a zajistit tak zničení případných bakterií a tím hygienickou nezávadnost užívané vody. Pro tento občasný dohřev slouží elektrická topná spirála o výkonu 1500 W, která je součástí zařízení a pomáhá tepelnému čerpadlu zvýšit teplotu nad 60°C. Nádrž tepelného výměníku je vyrobena z velmi kvalitní nerezové oceli, což je zárukou odolnosti a trvanlivosti. Další nezanedbatelnou předností je jistě krásný design. 

Provedení a možnosti
Bojlery se vyrábějí ve dvou objemových variantách a to 200 a 300 litrů. Instalovat je můžete včetně vzduchotechniky, anebo je využít k chlazení a vysoušení místnosti bez jejího použití. 
Montáž je velmi jednoduchá a představuje pouze připojení na zdroj vody a zastrčení vidlice, která je součástí bojleru, do zásuvky 230V. 

Zaujal Vás tento produkt? Více se o něm dozvíte na internetových stránkách www.topimecerpadlem.cz.

A&A, výroba, obchod a servis, s.r.o.
739 47 Kozlovice č.587
Tel./fax: +420 558 697 697 (od 9.00 do 16.00)
Mobilní tel.: +420 777 257 686 (od 9.00 do 18.00)