Sprchovací rituál

Kdo by neměl rád sprchu. Kromě toho, že z nás tento členitý proud vody smývá nečistoty, dělá lidskému tělu velmi dobře. V létě člověka zbavuje nežádoucího potu a horka, v chladných měsících zase zahřeje. A o ránu po mejdanu ani nemluvě. Někteří z nás dokonce věří na tzv. sprchovou terapii, tedy, že z nás sprcha smývá stres. Aby se člověk mohl nerušeně sprchovat, a plně se oddávat rozkoši, který sprchování přináší, aniž by přitom musel myslet na budoucí vytírání koupelny, potřebuje funkční zástěnu.

Pokud máte moderní sprchový kout, kde si stoupnete do sprchové vaničky a jedním pohybem za sebou zatáhnete plastovou zástěnu, nedostane se mimo sprcháč ani kapka. Pokud ho nemáte, budete nejspíš potřebovat kvalitní sprchový závěs.


Vanička nestačí

Vanička je sice základní součástí sprchového koutu, avšak bez funkční zástěny se můžete sprchovat jen pod slabým proudem vody, nebo vás čeká následné vytírání a vysušování koupelny. (Možná si vzpomínáte na koupelničky, s nimiž jste se setkali během vaší dovolené, se sprchovými kouty, které nemají ani tuto vaničku, a na to, jak jste si málem vyplavili celý pokoj.) A komu by se chtělo po příjemném osprchování vytírat?


Tyč na závěs

Než se pustíte do nákupu závěsu, dobře si změřte prostor sprchového koutu (standardní rozměry sprchového koutu jsou 90 x 90cm), abyste zjistili potřebnou délku zástěny, a podle toho vyberte závěsnou tyč, rohovou, nebo teleskopickou, na kterou závěs pověsíte. Můžete ji objednat na internetu, nebo zajít do domu pro kutily. Cena kvalitní tyče na koupelnový závěs se pohybuje kolem čtyř set korun.


Na délce záleží

Správná délka závěsu ve sprchovém koutu je neméně důležitá. Zde se skutečně vyplatí dvakrát měřit. Správně dlouhý závěs má pochopitelně být tak dlouhý, aby voda, která po něm při sprchování stéká, nestékala nikam jinam než do sprchové vaničky.


Nešetřete na špatném místě

Nabídka koupelnových závěsů je bohatá. Nejlevnější závěsy, vyrobené z PVC, pořídíte již od sto padesáti korun. Bohužel tyto závěsy nejsou příliš kvalitní. Jejich nižší kvalita se projevuje zejména v tom, že se při sprchování hned namočí, a pak se na člověka lepí. Ani ochrana vaší koupelny před nežádoucími kapkami není příliš spolehlivá. Když si však dvě stovky přidáte, uděláte jen dobře. Od tří set padesáti korun již pořídíte koupelnové závěsy z kvalitnějšího materiálu, oblíbené jsou závěsy s nepromokavým (sprcha je přeci druh deště) textilním povrchem. Dobře vypadají a věrně plní svůj účel.

 

Barvy a vzory

Ruku v ruce s použitými materiály jdou také barvy a vzory. Pamatujte na to, že nevhodně zvolená barva koupelnového závěsu může zkazit celkový dojem z vaší koupelny! Nedoporučuje se, dávat příliš tmavé barvy do menších koupelen, neboť tyto je ještě opticky zmenšují. Světlé závěsy navozují dojem čistoty a vaši koupelnu rozzáří. Volba vzoru závisí na tom, v jakém stylu jste si zařídili koupelnu, a také na tom, co se vám líbí. Můžete vybírat z decentních, i z veselých vzorů. Přejete si do koupelny motiv starého Egypta nebo pejska Snoopyho? Motýlky do dámské koupelny, tropické rybičky do dětské, anebo něco decentního do společné?

 

Vanové závěsy

Koupelnové závěsy se dělí na sprchové a vanové. My jsme se v našem článečku zaměřili na sprchové závěsy, pokud jde o použité materiály a povahu koupelnového doplňku, mezi vanovou a sprchovou zástěnou však není rozdíl, mimo jiné protože se ve vaně také sprchujeme. Rozdíl spočívá především v jeho rozměrech a provedení. Ať už se sprchujete v koutu, nebo koupete či sprchujete ve vaně, kvalitní závěs vaši očistu zpříjemní.

 
Foto: www.jiriprasek.cz