Ačkoli na samotném začátku měla rodinka o vysněném bydlení jiné představy, které měly podobu bungalovu, jsou nakonec s novým domem spokojeni. Pan Pavel nám do dnešního článku prozradil, jak se jemu a celé jeho rodině v dřevostavbě žije.

obyvaci pokoj

Kdybych se měl rozhodovat znovu, neváhal bych
Pan Pavel společně s přítelkyní toužili po rodinném domku. Prvním krokem byla koupě pozemku uprostřed krásné přírody s ještě krásnějším výhledem.
„Nechtěli jsme stísněný pozemek u města, kde nás budou štvát sousedi či frekventovaná silnice. Tuto lokalitu jsme si zamilovali a věděli jsme, že tu chceme žít už napořád. Do práce dojíždíme jen 10 km, rodinu máme na blízku. Pro nás naprosto ideální.“
Pozemek byl spíše kouskem svažité louky, na které bylo potřeba skácet několik stromů a především pak srovnat terén. Samozřejmostí bylo vybudování sítí a vyřešení otázky kanalizace, kterou pan Pavel řeší čističkou odpadních vod. Základovou desku jim tenkrát zajistila jiná firma, což je věc, které pan Pavel zpětně lituje.
„Při předání základové desky se samozřejmě objevily nedostatky, které bylo potřeba upravit, a i když jsme nějaké peníze ušetřili, tak teď už bych vše řešil jen s jednou firmou.“
Stavba na klíč pak trvala pouhých 18 dní.

montovany dum na klic

Tahle dřevostavba je pro pětičlennou rodinu ideální

Patrový rodinný dům se pyšní dispozicemi 5+kk, což je pro pětičlennou rodinu ideální. Najdete v něm dvě koupelny, praktickou technickou místnost a garáž. Příjemným bonusem je zastřešený vstup. V centrálním prostoru se nachází obývací pokoj s kuchyňským koutem, odkud je možné hned dvěma dveřmi vstoupit za zahradu. I majitel je velice spokojený, radost mu udělalo především okno vedoucí z kuchyně směrem k místu, kde parkuje auto - jakmile domů přiveze nákup, vyrovnává jej rovnou do domu.
I když pan Pavel vypadá spokojeně, přiznává, že kdyby mohl, udělal by přeci jen něco jinak.
„Trochu mi chybí sklep, ale plánuji si ho ještě někde vybudovat ve svahu poblíž domu. Při konečné specifikaci domu jsme nechtěli, z důvodu financování úvěrem, příliš navyšovat cenu domu nadstandardními řešeními, což se odrazilo třeba na oknech. Jsou sice kvalitní s trojsklem, ale přeci jen tu hodně fouká a dnes bych možná volil vzhledem k filozofii domu okna pevnější a dřevěná.“

Nízké náklady za provoz domu
Na závěr se nám majitelé domu svěřili, že jsou mile překvapeni nízkými náklady za provoz domu i za jeho vytápění. V dřevostavbách od RD Rýmařov jsou standardním vybavením moderní elektrické kotle. Nejdříve měli doma i krbová kamna, která jim ale nevyhovovala, a proto vsadili na teplovodní krbovou vložku. A spokojenost je maximální. Pan Pavel ještě dodává:
„Tím, že primárně topíme dřevem, tak spotřebujeme asi 5 kubíků na rok, což je při dnešních cenách zhruba 600 Kč/měsíc. Zálohově pak platíme elektřinu 1700 Kč/měsíc. Celkové výdaje na energie jsou pak kolem 2300 Kč/měsíc.“

interier rodinneho domu


Zavítejte na FOR ARCH
Chcete i vy bydlet spokojeně, úsporně a jednoduše šťastně? V tom případě se pojďte seznámit s RD Rýmařov osobně! Ve dnech od 19. - 23.9. probíhá stavební veletrh FOR ARCH. Přijeďte na výstaviště Letňany a zamiřte do Haly 5, stánek C11, kde se budete moci dozvědět všechny potřebné informace, budete se moci na cokoli zeptat a udělat si reálnou představu i vy.