Dnes se většinou používají pákové baterie, které nám usnadňují nastavit požadovanou teplotu vody a navíc ji sladit s potřebným množstvím. Páčku pouze nastavíme do správné polohy.

Dále musíme vědět, zda zakoupit baterie nástěnné, nebo stojánkové. V případě nástěnných baterií máme na trhu dva typy roztečí 100 a 150 mm. Ve světě je obvyklý rozměr 150 mm a při nových instalacích se již používá tento rozměr. Rozteč 100 mm je českou specialitou a nalezneme je ještě u starších rozvodů. U stojánkových baterií musíme pořídit umyvadlo či dřez z otvorem pro baterii, abychom měli baterii kam umístit.


Moderní kuchyňské baterie bývají opatřeny výsuvnou sprškou, která umožňuje snadné omývání, například zeleniny, mycí desky, naplnění vysoké nádoby a podobně. Bývají vybaveny i integrovaným ventilem pro připojení myčky nádobí, který umožňuje bez dodatečné montáže okamžitě napojit myčku a ovládat ji přímo z baterie.

Pro lepší hygienu je možné si pořídit bezdotykovou baterii, která zajistí dokonalé využití vody. Jako zdroj elektrického napětí lze použít elektrickou síť a zásuvný nebo vestavný transformátor. Tam, kde by vybudování nového elektrického rozvodu bylo nákladné, lze využít bateriového zdroje napětí.


Moderní vanové a sprchové vodovodní baterie tvoří harmonický komplet a nabízejí příjemnou relaxaci ve sprše. Jsou vyráběny v různých kombinacích.

Dobrou variantou jsou podmítkové baterie se zabudovaným podmítkovým tělesem, které nezabírají příliš mnoho místa.

Optimálním řešením jsou termostatické baterie, které zajišťují bezpečnost, komfort a úsporu. Ovládání je jednoduché a zajistí dodávku vody o konstantní, předem zvolené teplotě, nejsou citlivé na usazování vodního kamene. U běžných vodovodních baterií může dojít k opaření horkou vodou nebo ke spálení o horký povrch baterie. U termostatické baterie je to vyloučené. Změna teploty vody na námi požadovanou proběhne během několika málo vteřin. Termostatická baterie ochrání nás i naše peníze. Oproti standardním bateriím ušetříme až 60 % vody a energie na její ohřev.

Nejlepší variantou je termostatická podmítková baterie. Nízká stavební výška nezabírá ve sprše téměř žádné místo a tak zvětšuje prostor. Ergonomické řešení usnadňuje manipulaci a zabraňuje nechtěné změně nastavených parametrů. Termostat uvnitř baterie je garantem za dodávku vody o konstantní zvolené teplotě.


Důležitý je také výběr sprchové soupravy. Oblíbené jsou víceúčelové sprchové soupravy. Sprchové hlavice jsou jednopolohové nebo vícepolohové, s možnostmi několika nastavitelných proudů. Na posuvné tyči lze hlavici posouvat do požadovaných výšek. Na sprchové tyči může být umístěn také například zásobník na mýdlo či sprchový gel.


Není jednoduché se zorientovat v dnešní široké škále, kterou nám trh nabízí. Proto se nabízí otázka, zda zvolit levnou variantu klasických baterií, kterých je na trhu velké množství, nebo myslet do budoucnosti a zvolit variantu, jejíž pořizovací hodnota je poněkud vyšší, ale při dnešních stoupajících cenách vody a energií se nám tato investice brzy navrátí a ještě si budeme užívat většího pohodlí, komfortu a požitku.


Foto: SAPHO Koupelny