Jako ve sklípku

Proč je nám dobře ve vinném sklípku nebo ve vinárně? Odpověď je prostá. Vinný sklípek nebo vinárna v sobě zpravidla spojuje dvě věci, a to příjemný interiér a dobré pití, které zlehka stoupá do hlavy. A když se k dobrému pití přidá ještě milá společnost a dobré jídlo, nic nám zde nechybí. Proto sem tak rádi chodíme. Je zde však jedna nevýhoda. Jak to vyřešit s odvozem domů? Obětní beránek bude celý večer popíjet vodu? Vrátíme se domů autobusem, nebo s podezřelým taxikářem? Tento problém přispívá k tomu, že často raději popíjíme doma. A proto si to doma chceme také stylově zařídit.


Vinné příslušenství na dosah

Jaký sortiment nábytku na víno se vlastně vyrábí? Začněme třeba od stojanů a tzv. malých ručních vinoték. Tyto kusy nábytku slouží k přepravě a ke krátkodobému uskladnění vína. Koupíte je ve specializovaných obchodech, ve větších vinotékách, nebo prostřednictvím internetových obchodů. Jsou vděčným dárkem, kterým potěšíte své přátele.(Samozřejmě pokud nejsou abstinenti.) Vyrábí se nejčastěji ze dřeva, ratanu, kovu, a samozřejmě z kombinace těchto materiálů. Ušlechtilé lahvi to nejlépe sluší v patřičném obalu.

Menší stojany jsou hezkou ozdobou vaší kuchyně, jídelny nebo obývacího pokoje. Hodí se však pouze ke krátkodobému skladování, protože dlouhodobý pobyt na světle a v teplém prostředí vínu příliš neprospívá.

 

Skříně na víno

V těchto prostorách, v kuchyni, jídelně či obývacím pokoji, můžete skladovat víno ve speciální skříni na víno. Pokud si pořídíte prosklenou, na vaše lahvinky pěkně uvidíte, a přitom jim uvnitř můžete nastavit teplotu, která jim vyhovuje. Tyto skříně se vyrábějí v nejrůznějších provedeních a v mnoha cenových relacích.

Od vysoké dřevěné skříně z dřevěného masivu, která skvěle zapadne do honosného obývacího pokoje, přes jednoduché ratanové skříňky, až po moderní skříně na víno, které svým vzhledem připomínají chladničku.

U těch dražších typů máte možnost, nastavit v každém regálu jinou teplotu.

Cenově vás tyto klimatizované skříně na víno mohou vyjít na pět nebo také na pětasedmdesát tisíc korun.


Na docházkovou vzdálenost

K dlouhodobému uskladnění lahví vína slouží nejrůznější police a regály. Vzhledem k tomu, že vínu vyhovuje jiné prostředí než lidem, lahve vína, které nemáme v úmyslu tento týden ještě vypít, se doma obvykle uskladňují ve sklepech, sklípcích, spížích a komorách. Luxus v podobě klasického vinného sklípku si může například ve městě dopřát málokdo. Proto lidé s oblibou nakupují tyto speciální regály a stojany na víno, nebo se je nechají zhotovit na zakázku u truhláře. Kutilové, pochopitelně, vezmou do ruky hoblík a pilku, aby si ve sklepě vytvořili svou vlastní demoverzi vinného sklípku.

Zkušenější znalci vína si nekupují víno pouze v lahvích, ale často si pořídí také stylový dřevěný soudek.

 

Domácí vinárna

Víno už jsme přinesli ve stojanu domů, uskladnili ve skříni na víno nebo v malém vínu přizpůsobeném sklípku či podobném prostoru, a nyní přichází na řadu to nejpříjemnější. Večerní popíjení s přáteli. Kromě pohodlných křesílek a konferenčního stolku, či krbové římsy, kam si postavíte sklenky s lahodným mokem, se vám jistě bude hodit dodatečný servírovací stolek, nejlépe na kolečkách, abyste si na něm přivezli lahodné sýry, křupavé pečivo, oříšky a všechny ty pochutiny, které k (nejen) večernímu popíjení neodmyslitelně patří.

 


Foto:
www.modern-wine-cellar.com