Prověřování kvality v rámci testování
Testování výrobků se provádí z mnoha důvodů, jedním z nejdůležitějších je informovanost laické i odborné veřejnosti a následná motivace výrobců. Zhruba před rokem byly provedeny také rozsáhlejší testy podstřešních difuzních fólií, předpokladem byly reálné podmínky a standardní stárnutí. Do testů bylo zařazeno celkem 17 střech s materiálem Tyvek® nainstalovaným před více jak 20 lety, dalších 13 střech pak mělo vícevrstvé nebo zátěrové podstřešní fólie, při stáří 5 až 10 let.

Jak se testovalo? Nezávisle a objektivně!
Pro testování vodotěsnosti byl použit klasifikační systém těsnosti EN13859 W1. Po dobu 2 hodin byl každý z testovaných vzorků vystaven vodnímu sloupci o výšce 20 cm. Následně se analyzovalo nejen případné prosakování vody, ale také míra prosakování, oblast jeho výskytu na povrchu a to, jak rychle k němu dochází. A co výsledky testu prokázaly? Že s materiálem Tyvek® budete spokojeni vy i vaše střecha. V testu s hodnotou vzorek obstál/neobstál, 75 % procent z testovaných podstřešních fólií Tyvek® obstálo. Ostatní materiály dopadly hůře: obstálo jen 29 % zátěrových materiálů a z vícevrstvých fólií testem neprošla žádná. Pro zjednodušení a přehlednost výsledků odborníci určili klasifikaci dle míry a rychlosti protečení v hodnotách od 10 do 1 (10 = materiál obstál, 1 = k protečení došlo již při plnění testovacího válce, tzn. k samotnému testování ani nedošlo). Podle expertů bylo kritérium funkčnosti fólie od hodnoty 6 a více. Dle této klasifikace bylo funkčních všech 17 Tyvek® membrán a 4/7 zátěrových fólií.
Ovšem pozor! Všechny vícevrstvé fólie jiných značek obdržely hodnotu 1, tj. došlo ke kompletnímu protečení již před začátkem testu.

Podstresni folie Tyvek

Důležitost testování vodního sloupce

Jako doplňkový test k testu EN13859 W1, a také z důvodu kompletnosti pohledu na funkčnost fólií, byl pak dle normy EN20811 proveden ještě tzv. test vodního sloupce.Pro funkčnost fólie ve střeše experti určili hodnotu vodního sloupce vyšší než 50 cm.
Výsledky pak byly tyto:
• 16/17 podstřešních difuzních fólií Tyvek®po > 20 letech je funkčních
• 4/7 zátěrových podstřešních difuzních fólií po < 10 letech je funkčních
• 0/6 vícevrstvých podstřešních difuzních fólií po < 10 letech je funkčních

Pro úplnost dodejme, že testované materiály Tyvek® měly hmotnost 60 g/m2 (případně 137 g/m2 = 60 g/m2 Tyvek® + PP vrstva); v 90. letech to byl jediný používaný typ Tyvek® – dnes je standard Tyvek®Solid – 80 g/m2, což je mnohem silnější funkční vrstva. Kvalita a spolehlivost materiálu se plně projevila: Tyvek® si po více než 20 letech ve střeše zachoval 70-90 % své původní vodotěsnosti (vodního sloupce). Významný faktem je, že firma DuPont nemohla ani nebyla do nezávislého testování zapojena – tudíž nijak neovlivňovala výběr vzorků ani samotné výsledky! Video a více informací o celé studii naleznete na stránce: www.tyvek.cz/teststrech

podstresni difuzni folie Tyvek

Na skok do reality
Shodou okolní byly na jedné střeše v roce 2002 použity dva rozdílné materiály pro podstřešní fólii. Jednalo se o vícevrstvou fólii, ta byla vybrána jako původní materiál; z důvodu chybějícího materiálu byla pak aktuálně přidána také jedna role Tyvek® Solid. Tak se stalo, že tyto dva rozdílné produkty měly stejné umístění, podmínky a stejnou dobu stárnutí. S odstupem času pořízená fotografie však ukazuje podstatný rozdíl v kvalitě a odolnosti fólií! Pro více informací o této střeše viz www.tyvek.cz/teststrech

Rozdil mezi 3vrstvymi foliemi, nahore znacky Tyvek
Dole: 3vrstvá mikroporézní fólie 135 g/m2, nahoře: Tyvek®

1)
Funkční vrstva Tyvek® je vyrobena ze 100% PE, vysoce stabilního proti působení UV záření a teploty až do 100 °C. Degradace fólií je totiž především způsobena UV zářením a působením tepla!
2) Tyvek® Solid (80 g/m2) nebo Tyvek® Supro (148g/m2) má tloušťku funkční vrstvy 220 mikronů čili 6-20x větší než běžné vícevrstvé fólie, která má tloušťku funknčí vrstvy 11-45 mikronů. Pro zajímavost, lidský vlas má 50-100 mikronů. Opravdu si myslíte, že vaši střechu ochrání fólie tenčí než lidský vlas? Podstatná je tloušťka funkční vrstvy, tloušťka fólie je až druhotná!



3) Díky prověřené a osvědčené kvalitě materiálu Tyvek® dává naše společnost jako jediná místo běžné 2leté záruky dobu prodlouženou – a to záruku na 10 let.
4) S fóliemi Tyvek® si ušetříte mnohé problémy, získáte kvalitu, záruku a podpoříte dlouhověkost své střechy!

Přemýšlej dvakrát, postav jednou, věř Tyvek®