Jedná se o nové, hrubé dřevo nebo o starší, v minulosti již natřené?
Při výběru nátěru na dřevo v exteriéru v podstatě platí pravidlo, že pokud je dřevo nové a dříve neošetřené, můžete si vybrat mezi lazurovacím lakem a olejem. V případě, že dřevo bylo již ošetřeno ať už základním impregnačním nátěrem nebo lazurovacím lakem a je zapotřebí pouze pravidelně udržovat, použijte lazurovací lak - oleje do uzavřeného podkladu neproniknou.

Lazurovací laky
Flügger dřevo chrání, konzervují a zkrášlují. Na povrchu vytvářejí krycí ochranný film, který chrání dřevo před povětrnostními podmínkami, uchovává viditelnou strukturu dřeva a chrání před napadením plísní. U lazurovacích laků je zapotřebí základní impregnační nátěr a počítejte s častější údržbou.
Oleje Flügger se nanášejí přímo na očištěné suché dřevo, jejich aplikace je jednodušší a dřevo poté nevyžaduje tak častou údržbu. Pronikají hluboko do dřeva, chrání dřevo před proschnutím a praskáním a zároveň zachovávají přirozený vhled ošetřeného dřeva. Speciální nano-olej Impredur se silikonovou přísadou jednak dřevo utěsní před pronikáním vlhkosti a díky UV filtru a kvalitním pigmentům poskytne i ochranu před agresivním slunečním zářením. Váš plot, pergola nebo zahradní domek se tak budou moci pyšnit atraktivním vzhledem, který zvýrazňuje přirozenou kresbu dřeva. Velkou výhodou Impredur oleje na dřevo je minimální pracnost nanášení. Postačí pouze jeden nebo dva nátěry, přičemž odpadá nutnost použití napouštědla. Jak snadné, že?

ochrana dreva

Jak postupovat?

Správným postupem prodloužíte životnost své terasy, chatky nebo zahradního nábytku. Dřevo musí být před nátěrem čisté, proto odstraňte jakékoli znečištění, mastnotu, starou barvu, plísně, řasy nebo houby. Povrch nového a holého dřeva natřete základním nátěrem. Vybrat si můžete Flügger 90 Aqua nebo Flügger 90 Classic, podle toho zda jste fanoušky vodou ředitelných přípravků nebo produktů na rozpouštědlové bázi. Oba tyto napouštěcí oleje poskytují maximální napuštění a uzavření ošetřeného podkladu a umožňují tak maximální přilnavost dalších nátěrů. Také chrání proti plísním a řasám.

drevo v exterieru

Údržba

Pokud chcete, aby vám dřevěný dům a další dřevěné konstrukce, například přístřešky pro automobily, prkenné ploty a boudy, vydržely dostatečně dlouho, vyplatí se o ně pečovat. I když je dřevo správně ošetřené lazurovacím lakem, slunce, vítr a déšť na něm zanechají stopy svého působení. Orientace dřevěné stavby má také svůj vliv. Povrchy na jižní a západní straně jsou obvykle vystaveny UV paprskům slunečního záření nejvíce a jejich údržba by měla být provedena dříve, než bude nátěr nadměrně zvětralý. Severní a východní strany dřevěných konstrukcí jsou odolnější, ale protože jsou často vystaveny nadměrné vlhkosti a stínu, mohou být dobrým prostředím pro růst plísní, hub a řas, které však lze rychle odstranit prostředkem Flügger Facade Anti-green. Při opakovaném natírání není nutné provádět znovu veškeré kroky uvedené pro nové, dosud neošetřené dřevo. Jestliže má však dřevěná konstrukce místa s obnaženým dřevem nebo byla opravena novými kusy dřeva, musíte na těchto místech aplikovat celý postup ochrany dřeva. Poté je nutné natřít zbytek konstrukce dvěma vrstvami původně použité nátěrové hmoty.

cisteni dreva

Pokud se právě chystáte na rekonstrukci či pravidelnou údržbu dřevěných plotů, chatek, obložení nebo zahradního nábytku, neváhejte navštívit kteréhokoliv z distributorů produktů Flügger.

Přejeme krásné a slunečné léto plné pohody!

Flugger logo