Když přeskočíme fázi těžby dřeva, je surovinou pro dřevěná okna hranol, který se skládá ze 3 nebo 4 vrstev slepených lamel nařezaných z kulatiny a vytříděných podle kvality. Takto upravený hranol je pevnější a stabilnější, než kdyby se okno vyrobilo z jednoho kusu dřeva.

Ve výrobě oken se začíná tím, že se hranoly nařežou na požadovanou délku a ohoblují. Následuje podélné frézování a čepování, což je spojení všech dílů okna lepidlem. Jakmile je okno pevně spojeno, provede se frézování venkovních částí.

drevena okna

Nyní je okno po hrubém opracování a následuje jeho zkrášlování. Tzv. lodičkováním se opraví případné smolníky či jiné drobné vady a následuje broušení. Nejprve strojní, poté ještě nezbytné ruční. Jedině dotykem ruky se pozná, zda je dřevo obroušeno opravdu do hladka. Po tomto kroku okno putuje do lakovny, kde proběhne nástřik povrchové úpravy.

Jako první základ s impregnací, která chrání dřevo proti houbám a plísním, dále máčecí vrstva, ta vyplní mikropóry ve dřevě, následuje ještě jedno přebroušení a nakonec nástřik vrchní vrstvy s pigmentem. Ten slouží k dosažení požadovaného odstínu a hlavně chrání okno před UV zářením a povětrnostními vlivy.

okna pro srub

Když je povrchová úprava hotová, zbývá okno zkompletovat. Nejdříve se montuje těsnění do křídla, pak obvodové kování, které slouží k ovládání okna, následuje zasklení. Skleněná tabule se umístí pomocí plastových podložek, připevní zasklívacími lištami a nakonec se utěsní silikonem. Pak se ještě namontují okapnice, které odvádějí z okna vodu při dešti. Kliky se montují až na místě, aby se okna nepoškodila během přepravy. Než okna odjedou k zákazníkovi, je provedena kompletní výstupní kontrola, zda všechno funguje tak, jak má.

U dřevohliníkových oken přibude ještě připevnění hliníkových profilů. Ty se ke dřevu přicvaknou pomocí klips, aby se přerušil tepelný most a prostor mezi tím se mohl odvětrávat. Okna s hliníkem jsou i přes jejich vyšší cenu velmi populární, neboť odpadá přetírání oken. Hliník chrání okno zvenku před povětrnostními vlivy a okna jsou tak z hlediska povrchové úpravy prakticky bezúdržbová.

drevohlinikova okna

Poslední, kdo vkládají svou energii do oken jsou montážníci. Odborné provedení a seřízení jsou důležité pro bezproblémové fungování oken a dveří. Nejčastěji se okna montují tzv. na kotvu a pěnu nebo se provádí montáž s paropropustnou páskou. Tento postup je používán především u nízkoenergetických a pasivních domů.

Nakonec ještě zbývají pracovníci, kteří se oken sice nedotknou, ale i oni vynaloží svůj um a znalosti, aby bylo okno co nejlepší – zajistí materiál, spočítají cenovou nabídku, naprogramují jeho výrobu a mnoho jiných činností, které jsou potřeba při výrobě dřevěných oken. Ti všichni se podílí na tom, aby vám naše okna dlouho a spokojeně sloužila a dělala vám radost. A my jen věříme, že se tak stane.