Co je zelená střecha?
Jedná se o střechu, která je buď celá, nebo z části pokrytá půdou a vegetací, případně pěstebním substrátem. Zatímco jinde ve světě jsou známé a oblíbené, u nás se teprve rozkoukávají a získávají si své příznivce. Důležité je jejich dělení podle tloušťky humusové vrstvy. Rozlišujeme dva druhy zelených střech: intenzivní a extenzivní.


Pochozí typ zelené střechy nabízí oázu ve městě.

Rozdělení
Intenzivní typ zelené střechy - neboli pochozí - vyžaduje silnou nosnou konstrukci, vyznačuje se složitou výstavbou a je možné ji udělat pouze na ploché střeše. Ve výsledku slouží jako střecha vhodná pro trávník, stromy, pěstování zeleniny či trávení volného času. Plnohodnotně tak nahradí klasickou zahrádku.
Naopak extenzivní typ zelené střechy - neboli pohledové - mohou být i šikmé, jsou mnohem levnější a méně náročné na výstavbu. Slouží ale jen na oko. Výhodou je, že nejsou náročné na údržbu, bohatě jim stačí dešťové srážky a vy si tak nemusíte lámat hlavu s jejich zavlažováním.


Pohledový typ zelené střechy je hojně využíván v severských zemích.

Jaké jsou výhody zelených střech

Jak jsme již naznačili na začátku, zelené střechy přináší celou řadu výhod. Nejenže se jedná o estetický prvek, který polaská oko, ale má i spoustu dalších pozitiv:
• Vegetace zabrání přehřívání interiéru, což oceníte především v horkých měsících.
• Pořízením zelené střechy zvýšíte kvalitu životního prostředí.
• Tráva ochrání střešní krytinu a izolaci před UV zářením či mechanickým poškozením a zvýší tak jejich životnost.
• Přirozeně zvlhčí okolí, neboť střecha zadrží vodu z dešťových srážek a odpařuje ji postupně.
• Rostliny na střeše produkují kyslík, zadržují oxid uhličitý a čistí vzduch.
• Intenzivní zelené střechy nahradí zahradu, je možné na nich pěstovat zeleninu, zasadit stromy, keře, užívat si relax… jako v opravdové zahradě.
• Zvyšuje protipožární odolnost střechy.


Sukulenty jsou díky své nenáročnosti vhodné pro využití na zelené střeše.

Rostliny vhodné na zelenou střechu
Rozhodnete-li se pro zvelebení střechy vašeho domku nebo třeba garáže prostřednictvím vegetace, určitě vás bude zajímat, jaké rostliny jsou pro tento účel vhodné. Ze sukulentních rostlin můžeme doporučit oblíbené rozchodníky a netřesky, vhodné jsou i menší druhy mrazuvzdorných opuncií. Jako dobrá volba se jeví i klasika v podobě mateřídoušky, jestřábníku nebo krásné levandule. V našem seznamu nemůže chybět divizna nebo šalvěj.