Jak financovat koupi rekreační nemovitostí pomocí hypotéky?


Chaty a chalupy si podle realitních makléřů pořizují nejčastěji rodiny s dětmi, které mají ve městě zařízené vlastní bydlení. Jak by také ne? Čerstvý vzduch a vlastní zahrádka, to je přesně to, co jim ve městě tolik chybí.

Další skupinou, která si kupuje rekreační nemovitost k celoročnímu užívání, je starší generace. Ta zase plánuje, jak se po odchodu do důchodu přestěhuje z města na venkov a užije si klidné stáří.

Víte, že poptávka po chatách a chalupách roste i mezi lidmi, kteří si nemohou pořídit vlastní bydlení ve městě, protože je příliš drahé?

Málokdo dnes má dostatek vlastních financí na to, aby koupi chaty nebo chalupy financoval z vlastních zdrojů, proto řada lidí uvažuje o tom, že ji bude financovat hypotékou. Jenže ne každou nemovitost banka přijme do zástavy.

Náš tip:
Hypotéku na pořízení vlastní nemovitosti si z pohodlí domova můžete spočítat v online hypotečním bankovnictví hyponamiru.cz.

Ať už si kupujete byt, dům, stavební pozemek nebo rekreační objekt, vždycky musíte bance nabídnout jako zástavu nějakou nemovitost. Aby jí mohla být chata nebo chalupa, musí splnit několik podmínek.



Nemovitost musí mít evidenční nebo popisné číslo


Chaty většinou mají jen evidenční číslo, chalupy zase číslo popisné. Ne vždy tomu ale tak je. Ověřte si to buď u prodávajícího (případně realitního makléře), nebo v katastru nemovitostí.

Stavba musí stát na vlastním pozemku


Hypotéku získáte jen na takový rekreační objekt, který stojí na vlastním pozemku. To je častý zádrhel, protože hlavně chaty v rekreačních objektech často stojí na pozemcích v dlouhodobém pronájmu, třeba ve vlastnictví Lesů ČR.

Náš tip:
Kromě toho, kdo je vlastníkem pozemku, na kterém chata nebo chalupa stojí, se zajímejte ještě o vlastníka přístupové cesty. Když se totiž k objektu budete dostávat přes cizí pozemky nebo les, banka bude vyžadovat jejich souhlas, případně sjednání věcného břemene jízdy a chůze. Ne vždycky tyto souhlasy získáte. Když je nebudete mít, banka nemovitost do zástavy nepřijme.

Chatou bez přípojky na elektřinu a zdroje vody bance ručit nemůžete


Další podmínkou, kterou musí chata nebo chalupa splnit, aby ji banka přijala do zástavy, je přípojka elektřiny a zdroje pitné vody. Postačí i vlastní studna.

Charakter trvalého bydlení


I to je podmínka, kterou musí stavba splnit k tomu, aby jí banka jako zástavu akceptovala. Objekt musí být celoročně uživatelný a mít charakter trvalého bydlení. Odhadce bude zajímat vybavenost stavby, tzn. třeba vlastní kuchyň, koupelna, zdroj vytápění.



Víc vlastních prostředků


Naše banky poskytují na financování rekreačních objektů hypotéky většinou maximálně do výše 70 % jejich odhadované hodnoty. Když bude chata ve vynikajícím stavu, možná se dostanete i na 80 %. I v tomto případě si můžete zvolit dobu splatnosti hypotéky a délku fixace úrokové sazby.

Nesplňuje chata nebo chalupa všechny podmínky k tomu, aby ji banka přijala jako zástavu? Není třeba zoufat. Bance můžete nabídnout jinou nemovitost v osobním vlastnictví. Může jít o stavební pozemek, rodinný dům nebo byt. Pořád ale platí, že i když chatou nebo chalupou neručíte, musí splnit charakter standardního bydlení. Právě na hypotéky na bydlení totiž banky poskytují nejnižší možnou úrokovou sazbu.