Elektrická energie prochází karbonovým vláknem, které je vyráběno pro kosmický program a dává zdravé, levné teplo.

Topení na bázi tepelných vln je tak staré jako lidstvo samo. Později vznikla kachlová kamna vydávající pohodové teplo. Jako první centrální topení bylo známo topení Římanů, které pracovalo na bázi teplovlnného topení s ohledem na přírodní způsob života a zdravého bydlení.


Dlouho opomíjené metody vytápění přicházejí opět do naších domů. Nový na teplovlnném topném systému je způsob, jakým vznikají tepelné vlny. Za pomoci elektrické energie a speciálního karbonového vlákna je dosaženo zdravého, výhodného a energii šetřícího tepla.

Jaký je rozdíl oproti klasickým způsobům vytápění? U klasických způsobů vytápění se ohřívá vzduch. Teplý vzduch stoupá vzhůru a u podlahy máme chladněji. Díky cirkulaci vzduchu dochází k víření prachových částic a k vysušování vzduchu.

Při vytápění tepelnými vlnami se využívá ohřevu předmětů, od kterých se následně otepluje vzduch. Teplota je všude stejná, nedochází k víření prachu a bakterií, vzduch se nevysušuje, a proto je tento způsob zdravější a ekonomičtější. Je velmi vhodný pro alergiky. Navíc je povrchová teplota stěn vyšší než teplota vzduchu. Takto nedochází ke kondenzací vody a zabraňuje se vzniku plísní. Díky teplotě stěny je zdivo vysušováno. Je proto ideální do vlhkých objektů.


Infrapanely mají originální design, zákazník si může zvolit podle svého vkusu i obrazový motiv, takže pak vypadají jako nástěnné obrazy, mohou mít i podobu zrcadla nebo sloupu.

Montáž topných panelů je jednoduchá a je prováděna elektroinstalačními firmami.

Nevýhodou jsou poněkud vyšší pořizovací náklady. Ale v porovnání s např. plynovým vytápěním je provozně až o 50 % levnější.


Přednosti

- příjemný pocit tepla jako u kachlových kamen 
- nespaluje kyslík ani nevysušuje vzduch 
- teplota u podlahy stejná jako u stropu 
- suché zdivo, žádná kondenzace vody na stěnách a ve stěnách 
- nedochází k víření prachu


Náklady
- nejnižší provozní náklady infrapanelů ve srovnání s ostatními topnými systémy (přímotop, elektrokotel, plyn...) 
- pořizovací náklady srovnatelné s moderním centrálním vytápěním na plyn


Funkčnost
- šetří místo
- vysoká provozní bezpečnost
- jednoduchá obsluha a regulace pomocí termostatu 
- přesné měření spotřeby, stále kontrolovatelné 
- přesně spočitatelná spotřeba elektrické energie pro každý prostor nebo pro každé topné těleso


Foto: Infratopeni s.r.o.