Na následujících řádcích vám proto poradíme, na co si dát při výběru a používání obkladů pozor.


Od podlahy!

A začněme pěkně od podlahy. Keramická dlažba nejenže patří mezi nejkrásnější druhy podlahových krytin, které se používají v kuchyni, ale je také optimální pro snadné udržování čistoty. Ovšem jen za předpokladu, že nezvolíte dlaždice s hrubým dezénem povrchu, či s nasákavým střepem, jejichž údržba je velmi náročná. Tento typ dlažby se velmi špatně čistí. Samotný mop si s nečistotami neporadí. Keramickou podlahu však nemůžete drhnout hrubým pískem nebo podobně nešetrnými čisticími prostředky, protože byste ji mohli poškodit. Na směs špíny a mastnoty použijte raději octovou vodu. Z praktických důvodů vám doporučujeme, aby vaše keramická podlaha nebyla ani příliš světlá, ani příliš tmavá. Na tomto typu podlahy totiž vynikne i to nejmenší smítko. Dále vám doporučujeme, volit spíše větší formát dlaždic. Budete tak drhnout méně spár. Pokud však rozhodně nejste příznivci velkoformátového designu, vyberte typ dlaždic, který tvoří keramickou mozaiku. Tento typ dlaždic totiž obsahuje menší prvky s falešnými spárami a drobnější nečistoty se zde spolehlivě ztratí.


Rustika a klasika

Mnoho z nás si nedovede představit krásnější kuchyni, než je ta dřevěná se starožitným nádobím, doplněná keramickými obklady v zemitých odstínech s několika okrasnými dlaždicemi. Dobře vypadají také obklady v nenápadném barevném odstínu, jako je například béžová, o rozměrech dlaždic 10x10 cm. Některá z nich může být zkrášlena tématickým motivem – například jednoduchým obrázkem kohouta či jiného zvířete (zvířecí motivy jsou velmi oblíbené v provensálské kuchyni), rajčete, nebo cibule. Pokud nemáte rádi obrázky, obklad lze zpestřit také zdánlivě náhodnou kombinací rozdílně barevných dlaždic. Při volbě barevného odstínu nikdy nezanedbávejte barvu spáry. Ta by měla s dlaždicemi buď ladit, nebo lze použít metodu kontrastu.

 

Moderní kuchyně

Byla by velká chyba, domnívat se, že keramické obklady patří pouze do kuchyní pojatých spíše v rustikálním či klasickém duchu. Keramické obklady sluší také velmi moderním a nadčasovým kuchyním. V moderních kuchyních se uplatňují dva protiklady. A to buď velkoformátový design, anebo naopak velmi malé formáty, jako je například drobná mozaika. Kuchyni pojatou spíše v minimalistickém stylu, jistě potěšíte jednobarevným keramickým obkladem ve formátu dlaždic 40x40 cm. Pokud se vám stěny vaší kuchyně zdají příliš bílé nebo šedé, můžete je rozzářit drobnou pestrobarevnou mozaikou. Nezapomeňte však, že alespoň jedna, dvě barvy obsažené v této mozaice by měly ladit se zařízením v kuchyni.


Praktické obklady stěn

Keramické obklady stěn jsou velmi praktické, především v prostoru mezi kuchyňskou linkou a horními skříňkami. Kapky vody, které ulpí na povrchu, keramickým obkladům nevadí. Drobné nečistoty, které vznikají v průběhu krájení, vaření a smažení snadno odstraníte navlhčenou houbičkou, na kterou nanesete vhodný čisticí prostředek. K údržbě keramických obkladů si nemusíte pořizovat nic extra. Stačí velmi jemný čistící písek, klidně stejný, jaký používáte k úklidu vaší koupelny. Pokud chcete, aby obklady zářily čistotou, můžete použít stejnou fintu jako v případě podlahy. Do vody určené k mytí keramických obkladů přidejte lžíci octa. Tak ať vám vaše keramická kuchyně dělá radost!