Krb nebo krbová kamna?
I když s ústředním topením nemáte vůbec žádné starosti - jednoduše stačí otočit kohoutem - pohledu do plápolajícího ohně se nic nevyrovná. Nabízí se ale otázka: jsou lepší krbová kamna nebo klasický krb?

Jedno je jisté: obě varianty vnesou k vám domů ono pověstné teplo domova. Krb představuje otevřený oheň, ale jeho funkce je spíše dekorativní. O jeho pořízení tedy uvažujte spíše v případě, kdy vám bude o tu estetickou stránku a kdy nebudete krb považovat za hlavní zdroj tepla.

krbova kamna

Krbová kamna jsou oproti klasickému krbu co do výhřevnosti daleko účinnější a efektivnější. Jejich zabudování je navíc mnohem jednodušší a nejsou tolik náročná na prostor. Uzavřený krb je často součástí zdravého bydlení.

Čím topit?
Co se týče topného paliva, máte na výběr hned z několika možností. Jako první vás určitě napadne dřevo, které představuje nejlevnější variantu - a navíc k topení v kamnech nebo krbu tak nějak patří. Další variantou jsou brikety, které jsou dnes k dostání v několika provedeních, a jejich pořizovací cena taky není nikterak závratná, aby vás to zruinovalo. Jako třetí alternativu zmíníme biolíh, který je stále oblíbenější a vyhledávanější.

palivove drevo

• Dřevo
Spousta lidí si neumí představit topit něčím jiným. Dřevo je pro ně jakási klasika. Schválně zkuste zavřít oči a představte si plápolající oheň, příjemnou atmosféru a vedle krbu nebo kamen v koši naskládaná polínka dřeva. Tak co říkáte? Zní to fajn, že?

• Brikety

Brikety jsou oproti dřevu skladnější, a co se týče výhřevnosti, pak i efektivnější. Pokud netopíte tvrdým dřevem, pak jsou brikety lepší volbou. Nejenže více zahřejí, ale i mnohem déle hoří.

topni biolihem

• Biolíh

Třetí možností je topení biolihem, kterým se topí ve speciálních krbových kamnech. V tomto případě se nemusíte bát, že byste si kolem krbu udělali nepořádek, jako se tomu děje, když přikládáte dřevem. Velkou výhodou je i absence komínu, takže není potřeba jeho budování.