Jaký nábytek?

Jaký nábytek má mít správná pracovna? Především velký pracovní stůl a kvalitní pohodlnou židli. K tomu se přidá několik polic v dosahové vzdálenosti, kam uložíte předměty, které nejčastěji potřebujete, abyste nemuseli každou chvilku vstávat od pracovního stolu, a přerušovat při tom tok vašich myšlenek, dále odpadkový koš, kam zase budete ukládat předměty, které už nepotřebujete.

Do větší pracovny se vejde ještě knihovna, konferenční stolek a dvě křesílka. Pohodlné křesílko, kam usadíte příjemnou pracovní návštěvu, nepohodlné pro nepříjemnou návštěvu, kdy je žádoucí, aby se příliš dlouho nezdržela.

Některé větší pracovny jsou dokonce vybaveny pohovkou. Přítomnost pohovky však nemá dobrý vliv na pracovní morálku.

A nakonec přijdou na řadu zdroje světla, přírodní i umělé, zelené rostliny či jejich imitace a celá řada dalších doplňků. Ale vraťme se k pracovnímu stolu s židlí, což je alfa omega každé domácí pracovny.


Aby se vám dobře pracovalo

Mnoho z nás tráví většinu pracovní doby před obrazovkou počítače. Jinými slovy v nezdravé sedavé poloze. Tuto nezdravost sedavého zaměstnání lze alespoň do určité míry eliminovat kvalitním nábytkem. K tomu, aby se nám dobře (a bez budoucích zdravotních komplikací) pracovalo, potřebujeme pohodlnou židli, která neničí naši páteř. Měkké ratanové křesílko s barevnými polštářky může být celkem fajn, ale pro několikahodinové vysedávání před monitorem určeno není. Raději si pořiďte zdravotní kancelářskou židli vybavenou sedadlem, které se pohybuje všemi směry. Když budete aktivně sedět, nejen že se vám bude lépe přemýšlet, ale také předejdete nežádoucím bolestem zad. Zkuste třeba některou ze židlí Spinalis.

Kvalitní kancelářská židle není právě laciná, ale investovat do vlastního zdraví se vyplatí, co myslíte?


Serfovací židle

Nepopiratelným důkazem toho, že samotní designéři také tráví mnoho času u počítače, je pohodlná, naprosto vychytaná půlkruhová serfovací židle vybavená speciálními modrými polštářky pro jednotlivé části lidského těla se zabudovaným LCD monitorem. Třebaže svým tvarem připomíná lenošku, je pro tvořivou práci u počítače jako stvořená. Tento zvlněný kousek navržený Kennethem Lyloverem pro Internetovou kolekci získal na Skandinávském veletrhu nábytku ocenění Nejlepší produkt. Není tato židle dobrým důvodem, proč se těšit do práce?


Stůl nebo celou stěnu

Ke kvalitní židli si můžete pořídit buď velký pracovní stůl, počítačový stolek, nebo rovnou celou pracovní stěnu. Pokud máte v pracovně více místa, kombinace velkého stolu a menšího stolku na počítač se osvědčila jako velmi užitečná. Kolik stolů potřebujete, to do jisté míry záleží také na charakteru a způsobu vaší práce. Pokud jde o použité materiály, je to záležitostí vašeho vkusu. Někdo nedá dopustit na přírodní dřevo, jiný zase raději kombinaci kovového rámu a skla.

Pracovní stěnu ocení především majitelé bytů, kde již nezbývá samostatná místnost pro domácí pracovnu, a tak je tato místnost často vytvořena vyčleněním části obývacího pokoje. Centrum stěny je tvořeno stolem s výsuvným pultem pro klávesnici a několika zásuvkami. Nechybí ani několik regálů suplujících knihovnu, kam můžete uložit užitečné příručky, ale také třeba menší tiskárnu. Nahoře, mimo dosah dětí, mívají pracovní stěny tajné skříňky, šikovné například k uložení lahve koňaku a skleniček. Po stranách a nahoře najdete další úložné prostory. Neškodí ani malá dekorace v podobě zelené rostliny v okrasném květináči. Integrovaná pracovní stěna sice plně nenahrazuje vlastní pracovnu, ale má také své výhody. Kromě toho, že v pracovní stěně máte všechno pěkně pohromadě, uplatnění tohoto kusu nábytku pomáhá řešit problém ne příliš prostorově velkorysých interiérů.

 

Foto: www.gearfuse.com, www.mayer.cz