Zelená má v kuchyni zelenou

Kdo by neměl rád zelenou barvu! Vždyť je symbolem přírody, jejíž jsme součástí. Většina rostlin je zelená, trávník na zahradě, golfové a fotbalové hřiště si v jiné barvě ani nedokážeme představit. Dokážete si ale představit zelenou v kuchyni? Je vůbec in? To si pište.

Především šťavnatě zeleňoučké odstíny – přesně takové, jaké mají mladé lístečky, barvička kyselého zeleného jablíčka a limetková zelená jsou náramně v kurzu. Jenže kdo by měl na to čas. Vždyť na jaře je tolik práce, daňové přiznání, jarní údržba zahrady, jarní úklid a ještě k tomu svátky jara – Velikonoce. Bílé nebo jinak nezelené stěny vaší kuchyně však stačí osvěžit pěkným dekorem. Pokud si na to netroufáte se štětcem nebo štětkou v ruce, poohlédněte se po samolepící dekoraci. Na stěnu pak jednoduše nalepíte několik zelenkavých proužků s motivy lístečků nebo květů. Takto orámované dveře jako by doslova šeptaly jaru do ouška: „Račte, prosím, vstoupit.“


Samolepící dekorace

Výhoda použití samolepící dekorace spočívá v jejím snadném použití. Stačí jednoduše oddělit od podkladu a přilepit na stěnu. Předtím, než tak učiníte, si však dobře rozmyslete, kam vaše lístečky, motýlky, kočičky, kytičky a berušky umístíte. Na podruhé totiž nebude na stěně držet. Co se týče motivů a vzorů, jejich nabídka je celkem slušná. Nemusíte se přitom omezovat pouze na jarní motivy.

Zajímalo by vás, kde samolepící dekoraci pořídit? Opět je tu internet, aby vám pomohl. Zkuste najet třeba na www.koupimesi.cz. Pěkné samolepky najdete i na www.styltex.cz nebo www.davona.cz a mnoha dalších. 


Jarní prostírání

Co by to bylo za uvítání jara bez slavnostně prostřeného stolu. Schovejte konečně ubrus s patnácti sněhuláky a nahraďte jej krásným jarním ubrusem. Barva ubrusu může být i čistě bílá, žlutá nebo modrá, když váš stůl doplníte vázičkou tulipánů či narcisek, nebo květináčem s jinými posly jara. Pokud máte malé děti, které rády ubrusy (včetně všeho horkého, křehkého a ostrého, co na nich je) stahují, nahraďte standardní velikost ubrusu menší, a to tak, aby dítě na jeho okraje nedosáhlo. Samotné jarní prostírání v pěkné pastelové barvě (krásně vypadají barevné kombinace: tyrkysově modrá - světle zelená, světlounce zelená – růžová nebo fialová) také důstojně ozdobí váš stůl.

 

Jarní nádobí

Co se týče nádobí, bylo by nejspíš velmi náročné, zejména co se skladování týče, mít na každé roční období speciální jídelní servis. Proto většina lidí nakupuje spíše neutrální nádobí. Na bílou klasiku nedá nikdo dopustit, především protože bílé nádobí lze většinou zcela bez obav dát do myčky i mikrovlnné trouby. Jestliže vám jarní menu nechutná z vyloženě bílých talířů, a žádný obrázkový nebo jinak zdobený servis vás neoslovil, můžete ke zkrášlení bílého nádobí použít ubrouskovou techniku. Nemáte na podobné věci čas? Vězte, že k jarnímu osvěžení vašeho stolování postačí i obyčejné ubrousky s jarním motivem. Kuřátka, čtyřlístky, fialky, šeřík, kůzlátka, sluníčka a vlaštovky jsou tu pro vás, aby s vámi přivítali jaro. Že jste na ubrousky zapomněli? Nekažte si chuť. Porce zeleniny a kuřecího masa beztak vaše talíře bohatě ozdobí.

 

Příroda vede

Jistě nám dáte za pravdu, že nejkrásnější dekorace je ta přírodní. Váza s jarními květy, ať už nastříháte zlatici nebo natrháte kytici pampelišek a modřenců, vaši čistě uklizenou kuchyni dostatečně zkrášlí.