V kuchyni si nevystačíte pouze s centrálním osvětlením.

Typy svítidel, bez kterých se v kuchyni neobejdete


Dokonalého osvětlení všech prostor kuchyně nedosáhnete jen s jedním svítidlem. Sáhnout budete muset po více světlech, která je potřeba zkombinovat nejen celkově, ale také funkčně a esteticky.

Díky tomu vznikne „směs“ světel, jež dokážou světlo dostat do každého koutu. Už se nebudete muset obávat, že se při krájení na pracovní desce pořežete nebo že neuvidíte na jídlo, které máte na talíři. LED světla v kuchyni by měla být rozvržena tak, aby osvětlila jak celou místnost, tak kuchyňskou linku, jídelní stůl i úložné prostory.

Z hlediska nákladů i šetrného chování k přírodě je nejlepší volbou právě LED osvětlení kuchyně. Technologie LED představuje nejúspornější metodu svícení, která je zároveň ekologická.

LED svítidla se pyšní dlouhou životností a plnou svítivostí ihned po stisknutí vypínače. Navíc jim nevadí ani časté zapínání a vypínání. LED technologie je v dnešní době natolik rozšířená, že ji najdete téměř ve všech typech osvětlení: centrálních, dekorativních, nástěnných, venkovních a dalších.

Centrální osvětlení rozptýlí světlo po celé kuchyni


Hlavní stropní světlo osvětlí celou místnost. Důležité je, aby vybraný lustr optimálně korespondoval s designem celé kuchyně a snadno se ovládal. Výkon volte podle velikosti místnosti. Kuchyní s rozlohou do 20 m² postačí svítidlo o výkonu do 80 W. Pro větší kuchyně by měl být výkon vyšší.

Barvu světla zvolte podle toho, kolik v místnosti trávíte času. Jestliže se zde pohybujete minimálně, sáhněte po denní bílé barvě. V případě, že je kuchyň zároveň místností společenskou, zvolte teplou bílou.
 

Intenzitu světla vybírejte podle velikosti místnosti.
Zdroj: https://eshop.ledsolution.cz/bile-smart-stropni-svitidlo-kulate-25w-40cm/

LED pásky pod kuchyňskou linku


Centrální kuchyňský lustr nedokáže dostatečně osvětlit pracovní plochu, proto je důležité vybrat vhodné osvětlení i sem. Pro tyto účely se nejlépe hodí LED pásek, který se obvykle instaluje na spodní stranu horních skříněk.

Na rozdíl od zářivek se LED pásky mohou instalovat po celé délce kuchyňské linky. Díky tomu osvětlí i ty nejtemnější zákoutí. Nezapomeňte, že dostatek světla by měl být i nad dřezem a varnou plochou. Kromě toho LED pásek krásně vypadá i v poličkách, na skříňkách nebo v zásuvkách.

Kuchyňské osvětlení pod linku by mělo mít chladnější bílé světlo, které se svou barvou nejvíce blíží dennímu světlu. Je dostatečně ostré, a navíc podporuje koncentraci při práci. Výkon světla LED pásků by měl být minimálně 10 W na metr.

Jestliže máte lesklou kuchyňskou linku, nainstalujte pásek tak, aby světlo na lesklém povrchu nevrhalo nežádoucí odlesky. Zároveň si dejte pozor, abyste si při práci nestínili vlastním tělem.

Posviťte si na jídlo


V malé kuchyni s jídelním stolem obvykle nemusíte otázku osvětlení vůbec řešit. Bez problémů si totiž vystačíte se světlem centrálním. U větších jídelen je dobré se poohlédnout po svítidlech nad jídelní stůl. Jestliže u jídelního stolu pouze jíte, vsaďte na závěsné lustry s teple bílou barvou světla. Pokud však u stolu také často čtete nebo píšete, je ideálním řešením LED svítidlo s denním světlem.

Světlo by vás při hodování rozhodně nemělo oslňovat, proto je vhodné, když jej můžete výškově nastavit, případně regulovat intenzitu osvětlení. U lustru nad jídelní stůl velice záleží na designu, jelikož podtrhne celkový ráz kuchyně.
 

Obrázek: Osvětlení jídelního stolu podtrhne celkový vzhled kuchyně.
Zdroj: https://eshop.ledsolution.cz/plechovy-cerny-lustr-vintage/

Doplňková osvětlení


Celkovou atmosféru doladíte doplňkovým LED osvětlením. Může mít podobu nástěnných lamp, ale v současnosti se největší oblibě těší zejména nasvícení skleněných dvířek kuchyňských skříněk. LED pásky si našly cestu i do zásuvek, takže máte dokonalý přehled o všech věcech v nich uložených. Díky speciálnímu spínači se světlo rozsvítí ihned po otevření zásuvky.

Jakými způsoby můžete LED osvětlení ovládat


Osvětlení můžete ovládat tradičně přes vypínač nebo dát přednost LED osvětlení, které je možné ovládat i dálkově nebo přes aplikaci.

Díky těmto alternativním způsobům můžete světlo nejen zapínat a vypínat, ale také měnit intenzitu svitu nebo barvu světla. U SMART LED svítidel je možné nastavit i časový režim svícení. LED pásky pod kuchyňskou linku jdou ovládat pouhým přiblížením ruky, ale také napojením na klasický či skříňový vypínač. Výjimkou není ani dálkové ovládání.