Není to důkazem toho, že vaše koupelna ovládá tento románský jazyk na výtečnou?


Umění žít i v koupelně

O Francouzích je známo, že jsou to požitkáři. Umí si vychutnat dobré víno, vášnivé milování, i velmi pozdní večeři, zkrátka umějí žít. Koupelnový život v tomto ohledu nepředstavuje žádnou výjimku. Nahlédněte s námi do koupelny s nádechem Provence, kde vás jistě upoutá zklidňující naprosto nevtíravá barva stěn, směs modrošedé je jako stvořená pro relaxaci, navíc tato barva je slušivým podkladem pro koupelnové vybavení a její doplňky. Právě v koupelnových doplňcích se Francouzi, mistři se smyslem pro detail, tak jak je známe ze světa módy, doslova vyžívají.


Nádech starého venkova

Pokud zabloudíme do koupelny s nádechem starého francouzského venkova, najdeme v malé místnosti, kde jako by se zastavil čas, umyvadlo s krásným zrcadlem, osamělou nostalgickou vanu, poličku plnou tajemných lahviček a mnoho stylových doplňků. Již na vnější stěně dveří na vás bude čekat ozdobný štítek s nápisem koupelna. Vejdete a všimnete si černých železných háčků, jako by pocházely přímo z dílny kováře, na kterých visí ručníky s decentními vzory. Vlastně jsou čisté, lemované proužkem. Nenechte se překvapit ani obrázkem na stěně, nejčastěji s motivem francouzské krajiny, přístavu s loděmi, tržiště, nebo pole s domy v pozadí. Nedivte se, když v koupelně najdete elegantní skleněnou dózu s bonbóny. Ruce si umyjete mýdlem, které vezmete z tradiční francouzské misky na mýdlo. Na našem obrázku jednu vidíte, vypadá také jako z kovářské dílny. Celý dojem završuje příjemná vůně, nejčastěji levandule nebo směsi provensálských bylin.


Staré si podává ruku s novým

Není nad to, skloubit starý styl s pohodlím. Jak si takovou relaxační koupelnu v duchu starého francouzského venkova vytvořit? Začněte od stěn. Na ty použijte pastelové odstíny. Poté se zaměřte na toaletku, to je první část koupelny, které si vaši hosté všimnou, a kterou také použijí k tomu, aby se upravili nebo osvěžili. Když budete mít štěstí, objevíte ve starožitnictví pěkný kousek, nejlépe z dřevěného masivu. Na zakázku si do něho můžete nechat udělat jeden nebo raději dva koupelnové dřezy. Dva jsou mnohem praktičtější, to oceníte, když se budete ráno vypravovat, navíc vypadají pěkně pospolu. Pod ně umístěte několik košíků, abyste měli kam uschovat všechny ty líbivé lahvičky, jejichž obsah zkrášlí vaše tělo. Stylové zrcadlo zjemní celkový dojem z interiéru. Moderní baterie vám připomene, že se ocitáte v 21. století. To vám připomene také spolehlivé podlahové vytápění. V dobách, z nichž pochází nábytek, bývala v koupelnách celkem zima.

Dejte pozor na to, ať vámi zvolené svěží barevné odstíny nejsou příliš chladné. Pokud můžete, dopřejte vaší koupelně dostatek denního světla. Na večer si pořiďte osvětlení, které lze dle potřeby ztlumit. Navodíte tak příjemnou atmosféru. Nebo raději zvolíte svíčkovou variantu?


Nekoupelnový nábytek?

V koupelně ve francouzském stylu můžete najít také kusy nábytku, které byste normálně hledali spíše v kuchyni, obývacím pokoji, nebo dokonce v ložnici. Například velká skříň z dřevěného masivu. Místo šatstva nebo nádobí vám však nabídne voňavé župany a hebké ručníky. Nebo menší sofa potažená látkou. Stejnou látkou, jaká byla použita k ušití koupelnových závěsů. Můžete se na ni pro začátek posadit a zasnít se o vlastní koupelně, která k vám hovoří francouzsky. 


Text: Markéta Veselá

Foto: www.housetohome.co.uk, http://www.lamaisonbleue.co.uk