Vzhled a funkčnost jsou základ
Při budování moderní kuchyně budete myslet především na dvě věci: aby se vám nová kuchyně líbila a aby byla praktická. Vzhled a funkčnost jsou základní proměnné pro místnost, kde trávíte v průměru dvě hodiny denně. Rozestavění nábytku by proto mělo dopomáhat k plynulému pohybu.

Jak si zajistit plynulý pohyb v kuchyni

Co vás na vaší současné kuchyni rozčiluje? Lednice se otevírá na špatnou stranu, u sporáku není odkládací plocha nebo vaši kuchyň jednoduše navrhoval někdo, kdo zřejmě nikdy nevařil?
Praktické rozestavění nábytku a spotřebičů může váš pohyb v kuchyni značně urychlit a zjednodušit. Řešení, které vám bude vyhovovat, najdete jednoduše. Postavte se o kuchyně a zkuste něco uvařit. Zapisujte si postupně všechny kroky, které uděláte.
Příklad: Jdete do lednice, vyndáte zeleninu, zeleninu omyjete vodou (už víte, že lednici chcete mít vedle dřezu), vyndáte ze šuplíku prkýnko, zeleninu nakrájíte a hodíte na pánev (šuplík budete potřebovat u pracovní plochy a poblíž musí být i sporák). Tímto způsobem pokračujte až do finalizace pokrmu, tedy nandání na talíř, opláchnutí nádobí a naskládání do myčky. Rázem máte důležité poznámky pro svou budoucí praktickou kuchyň.

vareni

Vychytávky, které vám usnadní vaření
Úložných prostor není v kuchyni nikdy dost. Využijete jich při skladování hrnců, jídelní keramiky nebo skleniček, ale i pro naběračky, utěrky a zástěry. Veliké moderní šuplíky můžete odstrčit jakoukoliv silou a dovřou se pomalu samy, takže se žádný talíř nerozbije. Dvířka skříněk mají zase tu výhodu, že se dají otevírat směrem nahoru, už se proto nemůže stát, že byste se o otevřenou skříňku v úrovni hlavy poranili. Otevřené poličky na hrnky rovnou zavrhněte, udržuje se na nich prach. Raději zvolte dvířka prosklená. Podhledové osvětlení dokáže kuchyňský prostor krásně dotvořit a pomocí dotyku si můžete navolit intenzitu světla od úplného záření až po intimní osvětlení.

cervenobila moderni kuchyn

Domácí strava je základ
Přítomnost moderních prvků v praktické kuchyni vyžaduje nemalých finančních prostředků, jenže je potřeba si zároveň uvědomit, že od stravy a od domácí přípravy těchto pokrmů se velkou měrou odvíjí kvalita vašeho života. Kuchyň by měla být místem, kde se zdržujeme rádi, kde vymýšlíme nové věci a kde přichází inspirace. Novou kuchyň můžete buď zafinancovat z vlastních úspor, nebo se obrátit na poskytovatele nebankovních půjček, který vám pomůže zařídit kuchyň teď a splácet ji až později.
V nové kuchyni nebude vaření otrava, ale radost.