Jestliže chcete hypotéku k výstavbě či nákupu rodinného domu, bytové jednotky nebo jiného bytového komplexu, potom byste měli vědět, jaké podmínky jsou spjaty se současným trhem.

Co čekat při žádosti o hypotéku?

Připravit se musíte na poměrně důkladnější lustraci vlastní osoby. Banky si dnes své klienty prověřují mnohem více, než kdy předtím, což jim ostatně doporučuje i novela zákona o spotřebitelských úvěrech. Zásadním faktorem je vaše celková bonita ve spojení s požadovanou výší hypotéky.

A to může být další bod, z něhož budete trochu v rozpacích. Necháte-li si dnes vypočítat hypotéku na míru, pak zjistíte, že vám bude poskytnuta jen omezená částka. V současnosti dosahuje LTV jen 90 % hodnoty nemovitosti. Dávno pryč jsou časy, kdy jste mohli žádat o 100% hypotéční úvěr.

A jaké jiné podmínky se změnily v rámci hypoték?
• Pozor na postupně narůstající úrokovou sazbu, kterou je třeba co nejdříve rezervovat.
• Studujte podrobně jednotlivé poplatky spojené s vyřízením, čerpáním a vedením hypotéky, u nichž došlo také k jistým změnám.
• Pohlídejte si možnost mimořádných splátek a předčasného splacení.

Každý žadatel musí samozřejmě splnit ty nejzákladnější podmínky, mezi něž patří především doložení listin souvisejících s pravidelným příjmem, popřípadě výdělkem obou partnerů a dokumentů spjatých s konkrétní nemovitostí.

Alternativa s názvem Americká hypotéka
Při výběru modelu financování svého budoucího obydlí se každopádně nemusíte upínat pouze na klasické hypotéční úvěry, jejichž účel je jednoznačný. Na trhu existuje také americká hypotéka, v jejímž případě možná nenarazíte na tak výhodné úrokové sazby, domůžete se však daleko větší volnosti z pohledu profinancování.

Peníze lze v rámci americké hypotéky využít na cokoliv, což vám dává nevídanou svobodu. O tyto finanční produkty můžete žádat u bankovních institucí, částečnou mírou jsou zastoupeni i v nebankovním segmentu.

Nenechte se při nákupu či výstavbě svého budoucího obydlí odradit současnými podmínkami hypotéčních úvěrů a využijte k jejich praktickému srovnání internetový portál půjčka.co.