Ono takové teplo a krásná záře ohně nás uklidní a navodí příjemný pocit relaxu a pohodové atmosféry.

Obzvlášť v podzimním deštivém období a v mrazivé zimě je prostě teplíčko ohně to pravé pro každého z nás.

Nu a pokud lze teplo využít i jinak, proč toho nevyužít?


Právě pro ty, kteří mají rádi komplexnost produktů a chtějí využít všech možností, jenž jsou nám nabízeny, je právě možnost pořídit si krb s teplovodní vložkou ideálním řešením.

Jeho výhodou je to, že vám dokáže vytopit i poměrně velký prostor a rozhodně nemusí jít pouze o danou místnost.

K velkým přednostem tohoto výtopného systému je možnost využít stávající topný systém. Při pořízení kvalitní krbové vložky lze tímto způsobem vytopit i celý rodinný dům. A to už vážně stojí za úvahu.

Teplovodní krbová vložka může být využívána jako hlavní zdroj tepla, ale stejně tak ji lze v systému zapojit paralelně k jinému tepelnému zdroji.

Teplovodní krby se liší od klasických instalací teplovodní vložky s výměníkem a strojovnou pro napojení krbu do teplovodního topení .

Účinnost teplovodního krbu dosahuje až 80%. Výkon vytápění se dělí na část pro ohřev vzduchu kolem krbové vložky a složku, která je přenesena do teplé vody prostřednictvím výměníku.

Dlouhodobější efekt vytápění můžete prodloužit vhodným regulačním obvodem a tím, když krb bude topit do zásobníku, ve kterém dochází k akumulaci tepelné energie, takže nashromážděnou energii můžete využívat například i k topení během noci. Díky takovému zásobníku vás už nemusí limitovat noční přikládání a udržování stálého plamene. Prostě si teplo pěkně nasbíráte do zásobníku a pak je následně využijete. A tomuhle se prostě říká sen, nemyslíte?


Při výběru teplovodního krbu je nejdůležitější si uvědomit, jak chcete krb využívat a do jakého systému jej zapojíte. Pro jeho správnou a kvalitní funkci je důležité správně zvolit požadovaný výkon. Obecně lze říci, že na jeden metr krychlový obestavěného prostoru se počítá tepelná ztráta 30–50 W. Ale výpočet velmi závisí také na zdivu, zateplení i místních klimatických podmínkách.

Jestliže hodláte krb využívat k častému topení, rozhodně investujte do krbu se sekundárním spalováním, který má mnohem vyšší účinnost. K instalaci takového krbu je třeba vystavět také akumulační nádrže.

Nu a pokud si chcete jen občas dopřát teplo z krbu, rozhodně není taková investice nutná. Dobře si tedy promyslete, jaký účel by měl váš krb splňovat.


V neposlední řadě totiž můžete nejen cítit teplo, užívat pohodu, ale díky rozvodu teplé vody lze také výrazně ušetřit. A tak jsou teplovodní krby nejen symbolem romantiky a pohody, ale také moderními a ekonomickými přínosy pro každou domácnost.

Přečtěte si také: Oživte a zkrášlete svůj domov