Výhody plynových kotlů
Nejvíce ceněnou výhodou plynových kotlů je ve srovnání s kotli na tuhá paliva nenáročnost na obsluhu. Uživatelský komfort je dán tím, že tato zařízení používající ke svému provozu zemní plyn pracují automaticky na základě povelů regulátoru. Další předností plynových kotlů je vysoká účinnost daná dobrou využitelností tepla vznikajícího při spalování a v případě kondenzačních kotlů také využitelností dodatečného tepla z vodní páry. Právě z těchto důvodů dává většina majitelů moderních novostaveb přednost plynovým kotlům.

Vybíráme kotel
Pokud vybíráme kotel, je třeba vzít nejprve tři základní kritéria:


 - dostupnost zemního plynu (pokud není dané lokalitě dostupný, musíme zvolit alternativní řešení, např. v podobě elektrokotle nebo kotle na tuhá paliva)
 - charakter a stáří objektu (v případě rekonstrukce je vhodnější kondenzační kotel, u novostavby spíše kondenzační)
 - využití plynového kotle (zda bude sloužit pouze k topení nebo také k ohřevu vody)

Samotný výběr kotle se zpravidla řeší nejprve s projektantem vytápění, a následně s firmou, která topný systém realizuje. Projektant Vám poradí, zda je ve Vašem případě vhodnější tradiční plynový, anebo kondenzační kotel, a doporučí Vám buď průtokový model, variantu se zásobníkem, případně jinou alternativu.

Podlahové topení pro vyšší komfort

Plynové kotle se často používají v kombinaci s podlahovým topením, neboť společně tvoří velmi komfortní topný systém. Pokud zároveň s investicí do moderního kotle investujete také do podlahového topení, budete si navíc užívat chůzi po příjemně teplé podlaze, a ještě ve srovnání s klasickými radiátory ušetříte. Tato úspora je dána tím, že u podlahového topení stačí k ohřevu média (v tomto případě vody) výrazně nižší teplota.