Nejprve musíte strom pokácet, na to poslouží motorová pila. Kmeny zpracujete pomocí štípačky na dřevo. Zbylé větve odklidí drtič větví, a je hotovo. Jak bylo řečeno, velkým pomocníkem, který ušetří při zpracování dřeva spoustu síly a energie, je štípačka na dřevo.

Princip štípaček
Elektrický nebo čtyřdobý motor pohání hydraulický okruh štípačky. Hlavní úlohu proti sobě vedou spodní stolice stroje a štípací klín. Spodní stolice udržuje štípaný kmen ve správné poloze, štípací klín rozděluje kmen. Vždy zkontrolujte, aby štípací kříž a klín byly součástí sériové výbavy.
Základní dělení těchto strojů je na horizontální a vertikální typy.

Pořídit vertikální či horizontální štípačku?
Vertikální štípačky se díky velkému výkonu hodí pro štípání velkých polen. Jejich doménou jsou třífázové motory o příkonu přes 3000 W. Tlačná síla vyvinutá u těchto strojů je přes 8 tun. Hravě si poradí s metrem dlouhými poleny širokými přes 30 cm. Manipulaci se stroji těžšími než 100 kg umožní praktická kolečka.
Horizontální štípačky jsou oblíbené pro jejich kompaktnost. Jejich váha se pohybuje kolem 50 kilogramů. Hodí se každému, kdo se chystá dělit polena palivového dřeva o průměru 25 cm a délky půl metru. Hydraulika těchto strojů vyvine tlačnou sílu až 5 tun. Tyto štípačky jsou vhodné pro zpracování menších polen a při méně častém využití.

Bezpečnost
Vertikální štípačky jsou oblíbeny pro svou výbavu v podobě kleštin, které zafixují poleno. Konstruktéři dbali na bezpečnost obsluhy, pokud při štípání kmene pustíte ruku z jednoho spínačů, vyjede automaticky štípací klín nahoru. Další výhodou kleštin je, že při rozštípnutí nelétají nebezpečné třísky do všech stran. Obsluha je pohodlná díky stojaté konstrukci. Tři stupně nastavení spodní police zaručí, že vás při práci se štípačkou nebudou bolet záda.
Štípačky horizontální se ovládají pomocí dvou páček umístěných na bocích stroje. I u tohoto typu štípačky v případě uvolnění rukou z jednoho spouštěcího tlačítka se okamžitě vrátí zpět do výchozí polohy. Pohodlnou práci s horizontální štípačkou dřeva zajistí pomocný stojanový rám.

Dobrý výběr kvalitní štípačky na dříví vám usnadní spoustu namáhavé práce a zaručí příjemné teplo po celou zimu!