Součást koloběhu přírody
Jistě nám dáte za pravdu, že kompost patří mezi neodmyslitelné součásti každé zahrady, ať už ovocné, nebo okrasné. Jedná se vlastně o takovou malou domácí skládku organického odpadu, kam vyhazujeme slupky od ovoce a zeleniny, čerstvě posečenou trávu, ostříhané větve živého plotu, ale takové odpadky, jako jsou například piliny, skořápky, kávový lógr, nebo dokonce kousky papíru. 

Zároveň je kompost místem přípravy přírodních hnojiv, která podstatně přispívají ke zvýšení úrodnosti půdy. Není proto vůbec nadnesené tvrdit, že tato hromada biologického odpadu je také zárodkem vzniku nového života. V místě kompostu se totiž staré, odumřelé a nepotřebné součásti rostlin mění ve hmotu, která umožňuje růst nových.

Každý nemá tu možnost
Kompost je vlastně velmi starým a osvědčeným způsobem, jak naložit s kuchyňským odpadem. V současné době však velká část naší populace žije ve městech ve velkých domech, kde (zejména v případě sídlištních bytů) není prakticky možné, aby každá domácnost měla svůj vlastní kompost. Co mohou tyto domácnosti udělat, to je využít instalovaných kontejnerů v místě jejich bydliště, a alespoň třídit odpad. Bohužel před valnou většinou panelových domů najdeme pouze speciální kontejnery určené na bílé sklo, barevné sklo, kartóny, papír a petlahve. Kontejner na zelený organický odpad zde chybí.

Dělá dobře kuchyni i zahradě
Ti, kdo možnost kompostování mají, by jí měli využít. Tato metoda nakládání s odpadem je totiž přínosná jak pro kuchyni, tak pro zahradu. Kdo totiž hází slupky od okurek a brambor, skořápky od vajec a ořechů atp. na kompost, ten nejenže účinně chrání svou kuchyni před nepříjemným zápachem, ale také snižuje objem odpadu, který patří do popelnice, a ve svém konečném důsledku objem celkového odpadu domácnosti.

To, že kompost svědčí zahradě, ví snad každé malé dítě, dokonce i ty z velkoměsta. Kupříkladu rostlinkám pěstovaným v květináči udělá
dobře, když jim do půdy přimícháte trochu kompostu. Také ovocné stromy budou rodit více plodů, pokud jim dopřejete trochu tohoto přírodního hnojiva vlastní výroby. A nezapomeňte ani na Vaše jahody, růže, okrasné keře, a na trávník!

Vhodné umístění
Při zakládání kompostu je důležité dobře zvážit jeho umístění. Vzhledem k tomu, že se nejedná právě o reprezentativní část zahrady, je vhodné tuto soukromou skládku domácího bio-odpadu umístit někam do ústraní. Nezapomeňte na to, že kompost zpravidla trochu páchne, a proto by měl být v rozumné vzdálenosti od místa, kde obvykle grilujete, stejně jako od dětského koutku. Kam tedy s ním? 

V ideálním případě někam, kam příliš nechodí slunce, ale tam, odkud je snadný přístup, jak z domu, tak ze zahrady. Přímé sluneční záření by Váš kompost zbytečně vysušovalo. A pokud byste jej umístili za nepřehlédnutelnou hradbu barikád, jeho používání by Vás mohlo začít obtěžovat již po velmi krátké době.

Tip: Nechte si dostatek prostoru potřebného k manipulaci se zahradním náčiním a kolečkem.

Kompostér: ano nebo ne?
Obří hromada odpadu nevypadá hezky ani v odlehlém koutě zahrady. Plastová nádoba zahradě také moc nepřidá na kráse. Hovoříme proto pouze o přírodních materiálech, jejichž použití je zárukou estetické nenarušenosti Vaší zahrady. Kompostér tedy rozhodně ano. Teď jde o to, jaký. Výběr kompostéru se podřizuje konkrétnímu typu zahrady. Pokud máte chaloupku u lesa, nebo malou zahradní chatku, dřevěný ohradník Vám bude stačit. V případě reprezentativní zahrady stojí za zvážení investice do drátěného profi kompostéru. Připravte se však na to, že Vám ho budou sousedi závidět!

Foto: Samphoto