Nedejte šanci hluku proniknout do soukromí
V tom lepším případě slyšíte jen mluvené slovo, které se může stupňovat do křiku či pláče, do toho se pak přidá hlasitě puštěné rádio nebo televizní přijímač, vrtačka souseda kutila a idylka pohodového odpočinku po celodenní práci je rázem pryč. Jak tomu předejít? Řešením je protihluková ochrana interiérových příček zvukovou izolací z kamenné vlny ROCKWOOL.

Řeknete si, že občasný hluk přece nemůže škodit. Pokud však otázku ochrany proti hluku neřešíte dlouhodobě, může postupem času dojít i k vážnému poškození vašeho zdraví. Zajištění protihlukové ochrany je opatřením, které snižuje přenos hluku od zdroje k jeho příjemci. Schopnost stavebních konstrukcí přenášet a zeslabovat zvuky šířící se vzduchem zabezpečuje akustická izolace.

Konstrukce příčky, která je schopna od sebe zvukově izolovat dvě místnosti z hlediska hluku přenášeného vzduchem, zajišťuje tzv. vzduchovou neprůzvučnost. Čím je hodnota této neprůzvučnosti vyšší, tím lépe. Stěna opatřená výplní izolace z kamenné vlny ROCKWOOL zabezpečí útlum hluku až o 15 dB. Pokud jste tedy běžně zaslechli puštěný televizor ze sousední místnosti, znamená to, že po realizaci kvalitní akustické izolace příslušné příčky zaslechnete maximálně tlumený hovor nebo drobný šum.

Zvuková izolace z kamenné vlny ROCKWOOL pro útlum hluku i úsporu tepla
Kamenná vlna, vyráběná z přírodního čediče, dokáže pohltit široké spektrum zvukových frekvencí a snížit odraz zvuku i hladinu samotného hluku. Díky této jedinečné vlastnosti je její použití k ochraně před hlukem ve formě zvukových izolací ideální. 

Nejvhodnějším materiálem pro izolaci příček je deska Airrock ND. Má vynikající akustické vlastnosti a zároveň nejlepší tepelněizolační vlastnosti (součinitel tepelné vodivosti má hodnotu 0,035 W/m.K). Její aplikací jednak zamezíte přístupu hluku a na druhé straně výrazně šetříte energií. Deska je v celém svém objemu hydrofobizovaná, velmi dobře tedy propouští vodní páry. Umožňuje tak stěnám „dýchat“ a zamezí tvorbě plísní. Díky své nehořlavosti zajistí i efektivní ochranu před ohněm. Při zvýšených požadavcích na požární bezpečnost je doporučeným materiálem izolace Airrock HD.

Jak správně příčky zvukově izolovat?
Izolační deska Airrock ND je lehká a velmi dobře se s ní pracuje. Nesesedá a dobře drží tvar i po letech. Lze ji doporučit, jak pro lehké sádrokartonové příčky, tak pro nosné stěny. Základní rozdíl při montáži spočívá v uchycení pomocné konstrukce. Postup při izolaci vnitřních příček je tedy následující:
 - Připevnění pomocné konstrukce příčky (ocelový profil nebo dřevěné hranoly) - v případě nosné stěny je předsazena a tvoří předstěnu, která by však k nosné stěně neměla být přikotvena, ani jinak připojena. Lehké příčky se uchycují k podlaze, stropu a okolním stěnám.
 - Vložení izolace – připravená konstrukce se vyplní izolačními deskami tak, aby nevznikly žádné mezery kolem nosných profilů a spáry mezi izolací.

 

 - Lepení separační PE pásky – celý obvod kovové konstrukce příčky se opatří samolepicí PE páskou, která slouží jako „rušič“ přenosu hluku.
 - Montáž obkladových desek – na konstrukci s izolační výplní a PE páskou lze poté upevnit sádrokartonové, popř. dřevotřískové, desky.
 - Vyplnění spár a spojů – spáry po obvodu konstrukce a stejně tak spoje mezi deskami je nutné zatmelit.

 

 - Povrchová úprava - …a jste ve finále. Na realizovanou správně zaizolovanou stěnu už stačí jen aplikovat omítku a malbu nebo ji vytapetovat.

Pokud se rozhodnete pro zvukovou izolaci příček kamennou vlnou ROCKWOOL, tak jste se rozhodli pro dobrou investici. Oceníte ji vy i vaši blízcí, protože si budete moci užívat nerušený odpočinek, klidný spánek i zdravé bydlení se zvukovou i tepelnou pohodou…

Další informace o doporučených izolacích pro konstrukce příček se dozvíte na stránkách www.rockwool.cz.

www.rockwool.cz