Sestavili jsme pro vás souhrn několika rad, jejichž následování by vám mělo pomoci vybrat opravdu dobrou realitní kancelář.

Důraz klaďte na reference

Nejlépe může kvalitu služeb realitní kanceláře posoudit samotný zákazník. Máte-li ve svém okolí někoho, kdo už přes místní realitku nakupoval nebo prodával, obraťte se na něj. Zeptejte se na jeho zkušenosti a buďte neodbytní. Dobře vám poslouží rovněž diskuzní fóra, reference nebo různá hodnocení na internetu. Zjistěte si o realitní kanceláři tolik informací, kolik jen bude možné. Rychle tak odfiltrujete pochybné firmy a snížíte riziko špatného výběru na minimum.

Dejte na první dojem
Znáte tu povídačku, podle které nemáte dávat na první dojem? V případě schůzky s realitním makléřem na ni alespoň na chvíli zapomeňte. Vy jste zákazník a vy jste pán. Pokud vám makléř přijde nepříjemný či neochotný, pokud se vám nelíbí prostory sídla realitní kanceláře nebo pokud vám nevoní cokoliv jiného, dejte od toho ruce pryč. Z úvodní schůzky musíte mít pocit, že realitka je tu pro vás, ne naopak.

Pomohou i profesní sdružení
Asociace realitních kanceláří České republiky, Národní asociace realitních kanceláří Slovenska, Evropský klub realitních kanceláří, Hospodářská komora České republiky a další. Existuje celá řada profesních sdružení, kterých může být realitní kancelář členem. Členství v těchto sdruženích realitku zavazuje k plnění jistých standardů kvality – v opačném případě by totiž byla vyloučena. Při výběru se proto dívejte, zda kancelář alespoň v některých takových sdruženích figuruje a případně i zjistěte, co členství v takovém sdružení obnáší.

Rozhodne škála služeb

Realitní kancelář není jen od toho, aby vám nabídla byt k prodeji. Měla by zařídit i objektivní odhad ceny nemovitosti, vyjednat pro vás výhodné podmínky, zastoupit vás na úřadech a poskytnout plnohodnotný právní servis. Pozorně proto čtěte portfolio nabízených služeb a hned na první schůzce se nebojte zeptat. Za svou důvěru a peníze musíte dostat adekvátní protihodnotu. Stůjte si proto za svým.