Praktické lino

Jen těžko bychom hledali v našem domě či bytě místnost, kde na podlahu číhá tolik nástrah jako právě v kuchyni. Nebezpečí pro kuchyňskou podlahu nepředstavují pouze kuchaři-začátečníci a návštěvy, které nám přišly něco uvařit, ale i naše vlastní malé děti, psi, kočky a ostatní domácí mazlíčci. Když si je člověk všechny takhle pohromadě představí, najednou ztrácí chuť, do podlahové krytiny investovat větší objem finančních prostředků. Laciné lino by možná stačilo, říká naše první já. To druhé však namítá, že kuchyně jakožto reprezentativní součást obydlí, kde navíc trávíme hodně času, si zaslouží něco lepšího. Věřte však, že na trhu s linem se toho mnoho změnilo. Linoelum už dávno není laciná nevzhledná podlahová krytina, která by hyzdila celou kuchyni. Je to velmi praktický materiál, který získal také svou hezkou tvář. Některé druhy lina jsou dokonce na první pohled k nerozeznání od materiálu (dlažba, kámen, dřevo), který imitují. Navíc nabídka vzorů, barev a motivů je vskutku bohatá. Pokud si pořídíme do kuchyně lino, oceníme především jeho snadnou údržbu. Obvykle jej stačí setřít vlhkým hadrem.


Keramická podlaha

Keramická podlaha kuchyni jednoduše sluší. Je oblíbená především ve Středomoří, protože dlažba v létě příjemně chladí. (Ovšem v našich podmínkách stojí za zvážení spíše podlahové vytápění.) Jen si představte tu nádheru. Krásná kuchyně v loďařské červené a na zemi modré dlaždice. Není divu, že se pro ni rozhoduje čím dál větší počet zákazníků. Bílou kuchyni zase dokáže oživit kombinace černých a bílých dlaždic.

Tento druh podlahové krytiny se podobně jako lino snadno udržuje. Nevýhodu však lze spatřovat v množství nečistot, které ulpí ve spárách mezi dlaždicemi. Ty je třeba důkladně vyčistit. V současné době se těší velké oblibě tzv. velkoformátový design, tedy velké dlaždice. Jejich velikost pochopitelně minimalizuje počet spár. Pokud jde o bezpečnost, je třeba dávat velký pozor na kapky vody, které leží na podlaze. Mokrá dlažba krásně klouže!


Plovoucí podlaha

Dřevo je tradiční přírodní materiál, a proto dodává podlaze přirozený vzhled. Plovoucí podlaha však vyžaduje odpovídající péči. Nemá ráda vlhkost, a to je třeba respektovat. I drobné kapky je lepší ihned vytřít suchým hadrem. Pokud jde o běžnou údržbu, v době šikovných mopů není vytírání plovoucí podlahy nikterak složité. Jednou za čas si však zaslouží mnohem více než pouhé vytírání. Jestliže si má plovoucí podlaha uchovat svůj krásný přírodní vzhled, je nutné, pravidelně ji ošetřovat speciálními prostředky na bázi vosku. S jejich pomocí na podlaze vytvoříme tenký voskový film, který ji ochrání před nepříznivými vlivy.


Na koberce raději zapomeňte!

Koberec v kuchyni může z vašeho kuchyňského života učinit peklo. Jistě znáte působivé fotografie kuchyňských interiérů v časopisech o bydlení, kde se smetanově bílý koberec krásně vyjímá na podlaze ze světlého dřeva či tmavých velkoformátových dlaždic. Velmi dobře vypadá, když tvar koberce kopíruje tvar na něm postaveného jídelního stolu. Bohužel tyto prostory slouží spíše k potěšení oka, než ke skutečnému každodennímu žití. Ledaže byste byli neuvěřitelně pořádní a ve své kuchyni skoro nevařili, nepili a pro jistotu ani nejedli. Jen si představte každodenní úklid! Podlahu v kuchyni nejprve zbavíme koberce či koberců, vytřeme ji, necháme oschnout, vrátíme koberce na místo a vyluxujeme je. Pokud na některém z koberců ulpěly nějaké skvrny, které nelze vyčistit, odneseme jej do čistírny. Proto vám dobře radíme. Na koberce v kuchyni raději zapomeňte.