Obývák s kuchyní
Spojení obývacího pokoje s kuchyní je stále více oblíbené a v českých domácnostech přímo vyhledávané. takto otevřené prostory odpovídají současnému způsobu života, spojuje to rodinu. jeden vaří, druhý večeří a třetí si čte v křesle.

Při zařizování obývacího pokoje s kuchyní se vždy začíná s kuchyní, tam potřebujete mít dostatek prostoru, musí se dodržet potřebné rozměry a vzájemné vzdálenosti, to stejné platí pro stolování. Naopak vybavení obývacího pokoje se mnohem lépe přizpůsobím dispozicím a prostorovým možnostem bytu.

Obývací pokoj pro celou rodinu

Obývací pokoj musí vyhovovat všem členům rodiny. Proto se vždy snažte vybrat takový nábytek, který využijí všichni. Pokud máte doma čtenáře, kupte mu pohodlné křeslo, pro milovníky sledování televize vybírejte praktické televizní stolky.

Základním krokem při zařizování, a to všech místností, je minimalizovat své nároky na věci, které jsou opravdu potřebné. Designové a trendy kusy nábytku jsou sice krásné, ale musí být pro vás také praktické.

Zaměřeno na sezení
Obývací pokoj je místo k setkávání rodiny, přátel, známých. Proto by sezení mělo být vždy uspořádáno tak, aby si lidé viděli do obličeje. Při čtení mít knihu neustále po ruce, při sledování televize sedět naproti ní nebo dejte sedací soupravu naproti oknu a užívejte si výhled.

Malý obývák
Toužili jste po velké rohové sedací soupravě, ale váš obývák je malý a i jiného by se do něj už nevešlo? Nemusíte klesat na mysli. I malá místnost se může stát plnohodnotným obývacím pokojem. Stačí zvolit správné barvy a chytrý nábytek.

Barevná škále je velmi široká, ale v případě malého obýváku přicházejí v úvahu pouze světlé barvy a odstíny. Tmavé barvy prostor opticky zmenšují, pravý opak pak dělají barvy světlé místnosti “pár metrů” přidají.

Pokud máte rádi barvy a ornamenty výraznější, můžete na zeď nalepit tapetu nebo ornamenty a tím bílou nebo světlou zeď oživit. Ornamenty také dokáží odpoutat pozornost od malého prostoru a místnost přestane působí stísněně.

Vzdušný a čistý nábytek
A teď nábytek, zapomeňte na masivní obývací stěny, pohovky nebo knihovny. Do malého prostoru je potřeba vybírat nízké skříňky a vzdušné poličky, které můžete doplnit o barevné krabice, košíky nebo designové plastové boxy.

S pohovkou to je obtížnější, nemůžete vybírat velké sedací soupravy, ale na něčem sedět musíte. volte tak menší dvojsedačky nebo pohovky rozkládací. Stejně jako u nábytku, volte světlé barvy, které prostor prosvětlí a zvětší.

Sedací souprava v obývacím pokoji

Konferenční stolek nesmí chybět
Posledním kouskem, který musí být v každému obýváku je konferenční nebo odkládací stolek. ideální do malého prostoru jsou „štosovací“ stolky. Jsou malé, je jich několik a dají se poskládat jeden do druhého- nezaberou tak místo.