Večer svítíte špatně, narušujete si tím přirozený biorytmus

Přestože lidé nežijí v divoké přírodě, naše tělo stále reaguje na mnoho přírodních podnětů. Jedním z nich je barva slunečních paprsků při západu. Ty jsou sytě oranžové. Tělo tak dostává signál, že den se chýlí ke konci a brzy bude čas ulehnout. Jenže pak lidé zapnou televize, koukají do telefonů nebo pracují u počítače. K tomu si rozsvítí intenzivní stropní osvětlení a náš mozek má opět pocit, že je den. Místo toho byste měli mít zapnuté jen tlumené nástěnné světlo a na zmíněných zařízeních využívat noční režim, který eliminuje tzv. modré světlo.

Jen malá část lidí totiž dnes uléhá po západu slunce. A vy proto musíte mozku uměle dodávat signál o zapadajícím slunci. Toho dosáhnete právě světlem, které je podobně jako slunce při západu zbarvené do oranžových tónů, tzv. teplé bílé.

Alespoň hodinu před ulehnutím se světlu zcela vyhněte

Pokud je to možné, světla by mělo během večera u vás doma postupně ubývat. Je proto vhodné, abyste večerní hygienu vykonali včas a poslední minuty strávili třeba čtením knihy u stolní lampičky nebo relaxací s bylinkovým čajem. Pustit si k tomu můžete uklidňující hudbu nebo podcast. Zkrátka se snažte o to, abyste nešli spát, poté co strávíte několik desítek minut brouzdáním na sociálních sítích nebo doháněním pracovních restů na počítači. Ani jedno z toho kvalitě vašeho spánku neprospívá.

Jak je na tom vaše matrace?

Spíte na nejlevnějším molitanu nebo na matraci, která již pamatuje desítky let? Pak je nejvyšší čas na matraci novou. Matrace je totiž pro váš spánek zcela zásadní.

Vytváří oporu vaší páteři, zabraňuje otlačeninám a proleženinám. Během vašeho spánku totiž musí do každé části vašeho těla rovnoměrně proudit krev. Jen pak může tělo plnohodnotně regenerovat a ráno se budete cítit mnohem lépe. A také vám bude stačit méně hodin spánku.

Zajistěte přísun čerstvého vzduchu

Pokud spíte zavření v malé ložnici, která není větraná, hladina kyslíku v místnosti rychle klesá. Dostatek kyslíku je přitom i při spánku pro naše tělo velice důležitý. Ráno se bez něj můžete cítit omámení a bez energie.

Zejména v létě se proto nebojte spát s oknem zcela otevřeným. Svítí-li vám do ložnice měsíc nebo pouliční osvětlení, můžete dát do okna závěsy, které průnik světla omezí.

Minimálně hodinu před spánkem nejezte a necvičte

Tento bod částečně souvisí s tím prvním. Tělo musíte na spánek připravit. Při spánku by měla odpočívat i trávicí soustava a není proto vhodné uléhat s plným žaludkem. Proto byste neměli minimálně hodinu před spánkem přijímat žádnou stravu a omezit je vhodné i příjem tekutin – také vstávání na toaletu je narušením biorytmu.

Omezit byste měli i náročnou fyzickou aktivitu. Tělu trvá, než se po ní uklidní a je na spánek znovu připraveno.

Zdroj obrázku: Realstock / Shutterstock.com