Jaká je?

Jaká je vlastně jarní dekorace? Především svěží, plná veselých barev a optimismu. Její součástí jsou z velké míry květiny, ať už řezané, nebo v květináčích. Druhy květin se liší podle měsíce, ale nemusí tomu tak být, vzhledem k tomu, že dneska seženete v únoru i jahody s fialkami a bez Marušky. Nicméně, není na stylovost. Vašemu interiéru budou nejlépe slušet žlutavé hlavičky narcisek a jejich blízkých příbuzných, nesmíme zapomenout také na kočičky.

 

Nejen velikonoční

Když se začne mluvit o jiné jarní dekoraci, než jsou vázy s květinami a další květinová výzdoba včetně ubrusu, automaticky pomyslíme na velikonoční svátky. To je zcela v pořádku, protože Velikonoce, kromě toho, že jsou významným církevním svátkem, jsou také oslavou příchodu tolik očekávaného ročního období. Omezit jarní dekoraci pouze na velikonoční období, to by byla nejen chyba, ale také škoda. Vedle zajíčků, vajíček a kuřátek existuje také čistě jarní nekvětinová dekorace s nevelikonočním nádechem. Zajímá vás, jaká? To se dočtete v následujícím odstavci!


Co pořídit?

Začněme třeba tím, že vyměníme zapomenutý adventní věnec na vchodových dveřích jarním věncem. Jak už jeho název sám napovídá, bude se lišit co do motivu a použitých rostlin. Na rozdíl od zimního věnce, který si na dveře věší kde kdo, vy svým jarním získáte velmi originální výzdobu. Velké oblibě se dále těší doplňky, které mají spojitost se stolováním. Pořiďte si alespoň ubrus v nějaké svěží jarní barvičce a balení jarních ubrousků, třeba s beruškami a čtyřlístky. Na skleničkách s nápoji se vám může usadit motýlek. A co vaše stěny? Nelíbil by se jim obrázek s jarním motivem? Že by pole vlčích máků nebo zátiší skrývající několik kosatců? Záleží na vás. Pokud nechcete měnit obrazy na stěnách několikrát za rok, a přitom jít s roční dobou, pověste si na zeď hezký kalendář se dvanácti listy, které budete měsíc po měsíci otáčet.

Květinami jsme začali, květinami také skončíme. Jak by se vám líbil proutěný košíček s květinovým překvapením? Elegantně s ním ozdobíte libovolnou součást vašeho interiéru, kuchyň, obývací pokoj, nebo vstupní halu, a dokonce i koupelnu, to podle barvy proutí, v němž jste košíček pořídili a podle vašeho vkusu.


Kde pořídit?

A kde tuto krásnou jarní dekoraci seženete? Můžete vyrazit s košíkem buď do světa obchodních řetězců, či menších obchůdků, často budete mile překvapeni bohatou nabídkou i menších zahradnictví a květinářství, nebo se můžete vydat rovnou do přírody. Pokud však na jaře nakupujete spíše papírové kapesníky a jarní výlet do přírody, stejně jako suvenýry z něj by vám neudělaly příliš dobře, pak vám doporučujeme, směle zaserfovat po internetu, nebo se podívat do poštovní schránky, zda tam na vás nečeká nabídka některého ze zásilkových obchodů. Jejich mnohdy nápaditá a stylová dekorace vašemu zdraví v žádném případě neuškodí. Zajímají vás konkrétní obchody? Zkuste www.schaefer-butique.cz, www.neckermann.cz, www.koupimesi.cz a celou řadu dalších. Krásné jaro!