Nabídky obchodů jsou jich ale plné a nastává otázka, jak vůbec poznáme ten správný, kvalitní a nám vyhovující.

Zkusme si tedy říci, co by měl ten správný mít a podle čeho vůbec vybírat.


Samozřejmě je základní funkcí odšťavňovače právě odšťavňování.

Nejdůležitějším kritériem při výběru by mělo být to, jaké produkty budete nejvíce odšťavňovat. Základní rozdělení těchto strojů je na odstředivé a lisovací.

Lisovací odšťavňovače dokáží zpracovat nejen ovoce a zeleninu, ale také bylinky a třeba i listovou zeleninu. To bohužel ty odstředivé nedokáží. Ty si vědí rady s ovocem i zeleninou, ale bylinky a listovou zeleninu prostě zpracovat nedokáží.

Pokud si říkáte, že ty lisovací jsou lepší, tak ano, ale pouze v tom případě, že je budete využívat. Pokud hodláte používat odšťavňovač pouze na ovoce a zeleninu, není třeba pořizovat ten, jehož funkce prostě nevyužijete.


Další věcí, která by měla při výběru hrát svoji roli je také to, kolik toho vůbec budete odšťavňovat.

Pro běžné využití v domácnosti postačí přístroj s menším množstvím otáček. Ten vydrží pracovat zhruba 30 minut, pak si musí na chvilku odpočinout. Ale nebojte se, vždyť zpracovat ovoce nebo zeleninu pro běžný počet členů domácnosti ani 30 minut nezabere.

Oproti tomu vysokootáčkový odšťavňovač může pracovat nesrovnatelně delší dobu bez nutnosti práci přerušit.

Takový odšťavňovač se vám bude hodit, pokud budete zpracovávat velké množství surovin, při běžném domácím provozu jej ale jistě nevyužijete.


Pro hospodyňky je dost zásadní také otázka udržovatelnosti a především snadné omyvatelnosti. Uvědomte si, že přístroj je po každém použití třeba důkladně omýt a vyčistit.

Lehce omyvatelné stroje bývají většinou méně výkonné a naopak ty, které jsou mnohem silnější a variabilnější mají logicky náročnější údržbu.

Pak je rozhodování opravdu těžké…praktická stránka věci versus ta funkční.


A aby jste to neměli až tak jednoduché věřte, že na trhu existují i odšťavňovače, které mají mimo odšťavňování i další praktické vlastnosti.

A tak mohou nejen běžně lisovat šťávu, ale také krouhat, připravovat těstoviny nebo třeba i umlít obiloviny. Zde již opravdu stojí za úvahu, jak moc tyto funkce budete využívat a jestli je při výběru zohledníte.


Doufáme, že již máte vybráno a tak šup do obchodu a vitamíny z čerstvého ovoce i zeleniny budou jen a jen vaše. Ona taková sklenice čerstvě vymačkané šťávy za chvíli rozhodování přeci stojí.


Foto: www.Juicers.cz